Počinje polaganje prijemnog na fakultetima

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu danas počinje polaganje prijemnog ispita i trajaće do kraja nedelje, a preliminarne rang liste fakulteti će objaviti do 4. jula. Primedbe i žalbe kandidati mogu da predaju do 5. jula, konačne rang liste fakulteti su u obavezi da objave do 10. jula, kada počinje i upis.Koji fakulteti su najtraženiji, sudeći prema dosadašnjim prijavama.

Zbog velikog inetesovanja budućih brucoša ETF i FON su planiranom broju dodali po još 60 mesata za samofinanisrajuće studente. Kandidati Elektrotehničkog fakulteta doneli su i 74 medalje iz matematike, fizike i informatike, pa će biti oslobođeni prijemnog ispita.

Stefan Nožinić iz Šapca kaže da samim tim što prihvataju nagrade sa takmičenja je jasam znak da poštuju trud tokom srednje škole, i to je sjajna prilika da se privuče talenat.

Pravo iz Pekinga Nenad je došao na Mašinski fakultet da preda dokumeta za upis.

"Tamo smo imali takmičenje u zavarivanju i osvojili smo treće mesto kao grupa. Upisujm zato što me interesuje mašinstvo. I srednju školu sam završio mašinsku tako da se ne bi odlučiveo za nešto drugo", rekao je Nenad Aćimović iz Lazarevca.

Pre deset godina na primer, mašinci nisu mogli da popune ni budžetske kvote, dok će ove godine biti prekobrojnih.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radivoje Mitrović misli da će interesovanje za sve studije inženjerstva sledećih godin biti sve veća, ne samo zbog rasta tražnje u Evropi, tražnja je izuzetno visoka ne samo u Evropi radi se o desetinama i stotinama hiljada inženjera koji su potrebni i razvijenijim ekonomijama od srpske, ali i dolaskom kineskih kompanija.

Među mladima su i ovog juna popularni tehnički i medicinski fakulteti. Posle dužeg vremena vraća se interesovanje i za studije poljoprivrede, dok ekonomija posustaje.

Mi imamo prosečno odlične đake koji konkurišu i donekle je šteta što ne možemo da zaposlimo te ljude ,odnono da ih prvo odškolujemo,a posle zaposlimo jer u toj oblasti ima posla", ističe dekan Elektrotehničkog fakulteta UB Zoran Jovanović.

Statistika kaže i to da je broj kandidata zaintersovanih za tehničke nauke veći za 2.500 nego pre pet godina, za medicinske grupacije oko 1.000, a za prirodno-matematičke fakultete 500.

Nasuprot tome, za studije fakulteta društveno-humanističkih nauka je hiljadu kandidata manje. Istovremeno broj zainteresovanih za studije Beogradskog univerziteta u proteklih deset godina porastao je za 4 000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи