Paunovićeva: Veliki napredak u položaju pripadnika LGBT zajednice

U svetu se sutra obeležava Međunarodni dan ponosa, a direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže da šetnja pripadnika LGBT zajednice i drugih osetljivih grupa centrom Beograda bez tenzija i sukoba najbolje oslikava veliki napredak koji je napravljen za kratko vreme u Srbiji.

''Ako predstavnici LGBT zajednice kažu da su oduševljeni reakcijom građana i odnosom i postupanjem policije tokom jučerašnje šestnje, onda to najbolje oslikava veliki napredak koji koji je napravljen za kratko vreme u Srbiji'', rekla je Tanjugu Paunovićeva.

Paunovićeva je istakla i da institucije koje se bave prevencijom i zaštitom od diskriminacije rade posvećeno i vredno da se svaki građanin Srbije oseća sigurnim i ravnopravnim sa drugima.

Bez tenzija i sukoba, u ime svih građana koji trpe nasilje i diskriminaciju, u subotu su pripadnici LGBT zajednice i drugih osetljivih grupa prošetali centrom Beograda, u okviru manifestacije "Ponos Srbije".

Vijoreći zastavama duginih boja i s transparentima u rukama, manja grupa pripadnika LGTB zajednice i građana koji ih podržavaju, šetali su uz muziku od Pionirskog parka do Trga Republike.

Među učesnicima povorke bila je i Helena Vuković koja je rekla da LGTB zajednica zahteva nultu toleranciju prema nasilju, ne samo prema pripadnicima te populacije, već prema svim osetljivim grupama, ekonomsko osnaživanje i podršku pri zapošljavanju osetljivih grupa, kao i zakonsku regulativu istopolnih partnerstava i prilagođavanje dokumenata transrodnih osoba tokom tranzicije i do kraja života.

"Setimo se krvavog prajda 2001. godine i pogledajte danas. Ima li razlike? Slika govori hiljadu reči. Budimo srećni i veseli", poručila je nasmejana Helena, bivši major u Vojsci Srbije, koja je posle 42 godine, pre mesec dana promenila pol.

Povorka je pred početak šetnje minutom ćutanja odala poštu stradalima u gej klubu ''Puls'' nedavno u Orlandu.

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba ustanovljen je kao sećanje na proteste LGBT zajednice protiv policijske racije u njujorškom klubu "Stounvol" u noći između 27. i 28. juna 1969. godine.

Stounvolska pobuna, na čiju su godišnjicu u junu 1970. godine održane prve parade ponosa u Njujorku i Los Anđelesu, označava se i kao početak savremenog LGBT pokreta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се