Zakazivanje pregleda, klik (ni)je dovoljan

Šumovi pri zakazivanju specijalističkih pregleda nastali uvođenjem Integrisanog informacionog sistema još nisu otklonjeni. Bolnice i klinički centri nisu u potpunosti u sistemu, zbog čega najviše trpe pacijenti. Nadležni najavljuju da bi već od prvog jula sve trebalo da bude jednostavnije.

Umesto da olakšava, čini se da je put do specijaliste sada još duži. Direktorka "DZ Stari grad" Vesna Janjušević kaže da i dalje postoji problem sa kliničko-bolničkim centrima i da nema termina. 

"Pacijenti se šalju po starom principu, daje im se uput, a zakazuju već kako znaju i umeju", kaže Vesna Janjušević.

"Priprema domova zdravlja je u nadležnosti domova zdravlja i lokalne samouprave, i ja o tome zaista ne mogu da govorim.Mi smo vrlo brzo, za nekih petnaestak dana, otvorili termine i oni su posetom pacijenata preko portala ili njihovih izabranih lekara vrlo brzo bili popunjeni", kaže direktor "KC Kragujevac" Predrag Sazdanović.

Primedbe i sugestije, Udruženje izabranih lekara poslalo je resornom Ministarstvu. Tvrde da ne mogu da se posvete pacijetima jer jer gube vreme i klikću tražeći termine.

"Ono na čemu smo mi insistirali  i zbog građana i zbog nas, to je da nam sestre koje rade u timu sa izabranim lekarom zakazuju kontrolne preglede, ili zakazuju uopšte preglede, naravno, na osnovu uputstva koje mi dajemo. Ja sam to merila. Znači, najkraće vreme koje je potrebno za nalaženje termina, bez pregleda, je minimum deset minuta", kaže Milica Nikolić-Urošević iz Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora.

Miroslav Pevac, specijalni savetnik ministra zdravlja za IZIS, kaže da sistem tehnički radi.

"Ne radi u smislu kao bismo mi želeli, odnosno kako je projektovan. Da se uglavnom izdaju uputi sa terminima a ne bez termina. Do kraja godine sve će to biti u redu", rekao je Pevac. 

I pre toga sistem će biti funkcionalan, obećavaju. Bez problema već od 1. jula.

"Tehnički smo potpuno spremni. Urađene su obuke svih zaposlenih. Kad su lekari u pitanju, njih ima 1.300 različitih specijalnosti. MOžemo na kraju konačno da kažemo da od prvog jula, mi smo spremni za zakazivanje novih termina u KCS preko IZIS-a", navodi direktor "Kliničkog centra Srbije" Milika Ašanin.

Sutra sa primenom IZIS-a počinje i Onkološki institut, a do kraja godine sistem bi trebalo da bude u potpunosti implementaran. Za to je između ostalog neophodno i da Ministarstvo zdravlja nabavi još oko 1.000 računara za zdravstvene ustanove po Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво