Medicinska i ekonomska škola i ove godine u vrhu liste želja

Prethodna dva dana osmaci su popunjavali i predavali liste škola koje žele da upisu. Navodili su po dvadeset željenih smerova, a smernice su im bile bodovi koje nose iz škole i sa završnog ispita. Zvanični rezultati raspodele biće poznati 4. jula.

Želje su prenete i na papir, a do cilja svršene osmake čeka još samo jedan korak. U odabiru škola pomagali su i nastavnici i roditelji. Objektivno sagledavanje sopstvenih mogućnosti je, kažu, najvažnije.

"Skoro svi, 99 odsto, upišu u prvom krugu, a čak dve trećine upiše po prvoj želji", ističe direktor Osnovne škole "Svetozar Marković" Dragi Lukić.

Nadležni i ovoga puta prognoziraju istu upisnu statistiku koja se ne menja već godinama.

"Najveće interesovanje je za medicinske škole, ekonomske škole, određene gimnazije i postoji interesovanje za elektroškole, svi oni profili koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama", ukazuje Marija Krneta iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja.

Među najneatraktivnijim zanimanjima već godinama su krovopokrivač, stolar, tapetar, zavrarivač. Nadležne iznenađuje i to što te smerove deca ne upisuju i pored toga što je za njih najčešće obezbeđena stipendija, uz praksu u većini slučajeva predviđena je i novčana nadoknada, a zaposlenje izvesno.

Ipak, moguće je da će se ove godine i ti profili donekle popuniti s obzirom na to da je za četvrogodišnje škole uveden prag znanja - minimum 50 poena.

Kako se do poena dolazilo na završnom ispitu i tokom školovanja, Forum beogradskih gimnazija ima, kako kaže, prve analize. Na osnovu izveštaja 40 škola ukazuju da je u nekima od njih ogorman raskorak između uspeha u školi i rezultata na završnom ispitu.

"Mi zaključujujemo da i dalje postoje nepravilnosti u radu samih nastavnika, loš kriterijum prilikom ocenjivanja, da se poklanjaju ocene, štimuje uspeh. Takođe, ima i onih škola koje su gledale da pomognu deci tokom polaganja maturskog ispita. Imamo zabeležene slučajeve da je bilo prepisivanja", napominje Milica Milenović iz Foruma beogradskih gimnazija.

Resorno ministarstvo tvrdi da je završni ispit prošao u najboljem redu i bez ikakvih problema.

Poručuju i da uzorak od 40 škola nije reprezentativan da bi se izvodili bilo koji zaključci o uspešnosti završnog ispita. To radi, podsećaju, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja na osnovu izveštaja svih škola, tako da će ti rezultati, kažu, biti najmerodavniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво