Janković: LGBT osobe su i dalje izložene zlostavljanju

Srbija preduzima mere koje se tiču unapređenja položaja LGBT zajednice, ali je to i dalje nedovoljno da bi se njeni pripadnici osećali kao ravnopravni deo društva, rekao je zaštitnik građana Saša Janković povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba.

LGBT osobe su i dalje izložene zlostavljanju, uključujući i fizičko nasilje, a Zaštitnik građana podseća da u Srbiji postoji zakonska ravnopravnost svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Istovremeno ističe obavezu državnih organa da svakome, pod zakonom predviđenim uslovima, omoguće ostvarivanje tog prava.

U godišnjim izveštajima Zaštitnika građana ukazano je na potrebu kontinuiranog sprovođenja mera i aktivnosti radi podizanja svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBT osoba i da ih je potrebno sprovoditi u obrazovnom sistemu, primeniti postojeće, ali doneti i nove mere u oblasti zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite.

U okviru obeležavanja Meseca ponosa, zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović je u petak 25. juna sa saradnicama učestvovala u šetnji centralnim beogradskim ulicama, pod nazivom "Ponos Srbije".

Cilj šetnje je bio da se podigne vidljivost LGBT zajednice, da se ukaže na specifične probleme sa kojima se suočava ova društvena grupa, ali i na probleme, koji su zajednički i drugim osetljivim društvenim grupama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво