Janković: Prevencija torture preduslov očuvanja dostojanastva građana

Prevencija torture, beskompromisni obračun sa surovim, neljudskim i ponižavajućim postupanjem i kažnjavanje su preduslovi očuvanja dostojanstva građana i osnova demokratičnosti države, rekao je Zaštitnik grašana Saša Janković povodom Međunarodnog dana UN za podršku žrtvama torture.

Janković je saopštio da je Nacionalni mehanizam Srbije za prevenciju torture obavio 350 poseta mestima gde nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode i uputio više od 1.000 preporuka za uklanjanje nedostataka.

Ističe da su brojni primeri unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode, ali da je u Srbiji potrebna kontinuirana obuka o ljudskim pravima za donosioce odluka i sve službenike koji neposredno postupaju prema njima.

Zaštitnik građana naglašava da je potrebna obuka u pogledu zabrane torture i drugih oblika zlostavljanja.

Navodi da su žrtve torture prevashodno osobe kojima je sloboda uskraćena ili ograničena odlukom ili uz izričitu ili prećutnu saglasnost državnih organa.

Janković je podsetio i da u tu grupu spadaju lica koje je zadržala policija, oni koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, ali i oni koji se nalaze u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite.

"Ograničenja slobode tih lica kao i zatvorenost ustanova u kojima se ona nalaze, stvara efektivnu mogućnost da budu žrtve torture", konstatovao je Janković.

UN Konvencija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, kao jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv torture, stupila je na snagu 26. juna 1987. godine, a do danas ju je ratifikovalo 159 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара