Od dečaka iz romskog naselja do "Heroja mladih"

Mirko Kaldaraš je mladi hemičar i aktivista na projektima podrške Romima u obrazovanju. Baš zbog toga, Egzit fondacija u saradnji sa NIS-om proglasila ga je "Herojem mladih", jer je iz barake bez struje i vode i učeći pod svećom uspeo da završi fakultet, a potom se posveti aktivizmu i pitanju obrazovanja Roma.

"Zadovoljstvo i čast je biti "Heroj mladih" i to je nagrada svim mladim ljudima sa kojima sam radio", kaže Kaldaraš za RTS i dodaje da je društvo pokazalo da ceni takve stvari i da ima smisla obrazovati se.

Kao razloge za nagradu navodi pospešivanje obrazovanja mađu romskom zajednicom i stvaranje stava prema diskriminaciji.

"Pre svega treba da shvatimo, ne samo Romi, nego celo društvo u Srbiji da je obrazovanje najznačajnija stvar i da je to jedini pravi izlaz iz loše ekonomske i svake druge situacije. Tako će biti smanjena i diskriminacija", naveo je Kaldaraš, gostujući u Dnevniku RTS-a.

U komunikaciji sa romskom decom, Kaldaraš kaže da pokušava da im objasni da imaju zajedničko polazište i da je i on krenuo iz jednog od romskih naselja i da je svojim zalaganjem uspeo da izađe iz njega.

Prema njegovim rečima, mora da se radi mnogo u borbi protiv diskriminacije i da je potrebno da stručni ljudi rade sa romskom decom, koji će im objasniti kakav stav da izgrade.

"Kada im neko kaže da nešto ne mogu da urade zato što su Cigani, oni ne treba da odustanu. Niko od nas nije birao ni nacionalnost ni roditelje. Niko ne može da tvrdi da je bolji od mene zbog toga što ni on nije birao", naveo je Kaldaraš.

Na pitanje da li razmišlja da napusti zemlju, rekao je da nažalost razmišlja o tome, iako bi voleo da ostane ovde, da radi i zarađuje, smatra da je to poprilično teško u Srbiji.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво