Studenti pripremaju teren za "Sunčanu dolinu"

U okolini Zvečana u toku su pripreme za uređenje prostora na kojem se očekuje početak radova za gradnju povratničkog naselja "Sunčana dolina". Prostor uređuju i studenti Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Javljaju se i prvi donatori građevinskog materijala.

Ne smeta im ni vrućina, ni prašina. Tridesetak studenata raščišćava teren pre nego što nikne novo naselje.

Student Milan Rajek rekao je da im je pripala velika čast što kao studenti mogu da pomognu povratku sunarodnika koji su izbegli sa Kosmeta.

"Vrlo rado smo se odazvali ovoj akciji i ubuduće ćemo se odazivati kada god bude trebalo", kaže student.

Radili su i studenti i studentkinje. "Došla sam ovamo da pomognem, da se izgrade kuće, da pomognemo ljudima da se ovamo vrate", kaže studentkinja Tamara Milovanović.

Ines Aljević je pozvala prvenstveno sve svoje prijatelje, vršnjake, sve mlade i sve volontere da se priključe toj akciji.

Kancelariji za Kosovo i Metohiju javlja se na desetine volontera. Direktor Kancelarije Marko Đurić rekao je da je reč o ljudima koji hoće da zasuku rukave, da uzmu lopatu i kramp u ruke i da "onako kao što je to rađeno pre nekoliko decenija, kada se nešto napravilo u ovoj zemlji", naprave nešto za budućnost.

"Ovaj projekat će nam vratiti ne samo mogućnost da vratimo ove ljude na KiM, nego treba da nam vrati veru da možemo nešto i svojim radom i svojim rukama na pravi način da napravimo za našu budućnost", naveo je Đurić.

Za gradnju kuća prijavili su se i prvi donatori.

Tehnički direktor "Dinamik trejda" Boban Vidašić rekao je da, s obzirom na to da je na objektima u okviru projekta "Sunčane doline" predviđena PVC stolarija, u firmi je dogovoreno da se učestvuje u radu na izgradnji tog naselja, a da jednim delom firma bude i donator prilikom izgradnje.

U "Sunčanoj dolini" biće izgrađeno između 220 i 300 kuća za raseljene s Kosova i Metohije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво