Čašica po čašica - bolnica

Tokom degustacije ljute rakije, svaki od 120 hiljada stanovnika šabačkog kraja popije čašicu i po. Nazdravljanje pored kazana jeste običaj, ali umerenost, očigledno, mnogima nije jača strana, pa tako završe u bolnici na trežnjenju.

Kad se peče ljuta rakija, u šabačkom kraju potpali se oko 27 hiljada kazana. Statistika pokazuje da, tokom degustacije, svaki od 120 hiljada stanovnika tog kraja popije čašicu i po. Nazdravljanje pored kazana jeste običaj, ali umerenost, očigledno, mnogima nije jača strana.

Poznati šabački kazandžija Peca ove godine samo za sebe ispekao je 80 kazana. Od čačanske rodne šljive dobio je 460 litara rakije od 23 grada. Na hiljade litara ispekao je za druge.

"Prve dve-tri litre rakije je čisti metil alkohol i to ne treba piti jer udara u glavu", objašnjava Petronije Jezdimirović.

Od buradi decenijama punjenih u dvorištu baba Kate u Varni mogao bi se popuniti put do Šapca udaljenog 12 kilometara.

Po običaju dok se kazan puši, na probu rakije i proveru jačine dolazi ko god i kada hoće.

U većini od 52 sela šabačke opštine ima bar po tri kazana koji se od kajsije u junu, do šljive na jesen, potpale po najmanje 200 puta. Na deset ispečenih kazana, popije se pored ložišta do tri litre vruće rakije, te u celoj opštini, kaže sada  matematika, zarad degustacije iskapi 8.000 litara čuvene domaće.

Zbog neumerenosti, mnogi nakon kazana završe na odeljenju šabačke psihijatrije.

U vreme pečenja rakije, kapaciteti su ovde maksimalno popunjeni. Zabeleženo je preko 100 trežnjenja, 66-oro među kojima ima i žena, zadržano je na lečenju.

"Dobijamo pacijente na odeljenju koji imaju preko 4,5 promila alkohola u krvi. U takvom stanju ostaju na trežnjenju, a posle toga na dobrovoljnoj bazi mogu da nastave lečenje. Mnogi od njih se ne odazivaju na dalje lečenje. Problemi koji ostaju posle toga su katastrofalni najpre za njih, a zatim i za celu zajednicu", rekla je Dr Ljiljana Stanimirović, načelnica Psihijatrije u Šapcu.

Posledica i upozorenja svi se obično sete po otrežnjenju, ali ih pamćenje služi tek do prvog kazana. Pravi majstori prepečenice retko se opijaju. Za probne čašice imaju svoj recept, degustacija uz meze, pečen krompir, šnicle.

Čašicu za zdravlje i rodnu godinu uz kazan domaćini ne mogu i ne žele da zabrane. Preostaje im samo da se nadaju u umerenosti degustatora.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се