Nikolić: Pronaći rešenje za protivgradnu zaštitu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je da je neophodno pronaći optimalno sistemsko rešenje koje bi obezbedilo redovno finansiranje i adekvatnu primenu protivgradnih raketa i time poljoprivrednici bolje zaštili u budućnosti. Ocenjuje da bi do tada policija ili vojska mogle da preuzmu odgovornost za protivgradne stanice.

"Obuka za ispaljivanje raketa traje nekoliko sati i do otklanjanja sistemskih grešaka neko u državnom aparatu, najbolje policija - zašto ne i vojska, može preuzimanjem odgovornosti za te stanice da spreči katastrofalne posledice za državu u celini", istakao je Nikolić u autorskom tekstu povodom vremenskih nepogoda koje su proteklih dana pogodile Srbiju.

Poručio je i da sistem protivgradne zaštite mora da funkcioniše u punom kapacitetu kako bi se izbegle štetne posledice i omogućio bolji život svih građana, posebno poljoprivrednih proizvođača.

Nikolić ukazuje da je nevreme pre tri dana nanelo štetu velikih razmera, ne samo malinjacima, na kojima je najveća, već i drugim letinama, voćnjacima, ratarskim kulturama, a da komisije za procenu štete obilaze sva mesta koja su pretrpela oštećenja usled nevremena, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

"Taj problem moramo da rešimo, primenjujući najbolja uporedna rešenja i zakonsku regulativu susednih zemalja, posebno imajući u vidu hronični nedostatak sredstava i konfiguraciju terena", istakao je predsednik.

Potivgradna zaštita oslonjena na stanovnike sela 

Nikolić je ukazao i da su u zemljama EU svesni važnosti ovog segmenta poljoprivredne proizvodnje, pa je oko 92 odsto ugroženih područja osigurano, a poljoprivrednicima su na raspolaganju povoljni krediti za nabavku protivgradne zaštite.

"U Srbiji nije najveći problem nedostatak raketa, jer se većina lokalnih samouprava pobrinula da ih kupi, već optimalno sistemsko rešenje koje će obezbediti redovno finansiranje i adekvatnu primenu raketa", istakao je Nikolić.

Ukazao je i da je činjenica da ugovor sa organima državne uprave, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave ne mogu potpisati stalno zaposlena lica i penzioneri, pa je protivgradna zaštita oslonjena na stanovnike sela, u kojima je prosečna starost iznad 70 godina, a stepen obrazovanja veoma nizak.

"Ako na to dodamo neisplaćivanje zaostalih obaveza, čime neodgovorni pojedinci često pravdaju neispunjavanje obaveza, jasno je da ćemo, ukoliko se ne posvetimo rešavanju ovog problema, uvek trpeti neprocenjivu štetu", upozorio je Nikolić.

Podsetio je i da je izmenama Zakona o ministarstvima predviđeno da poslovi protivgradne zaštite pređu u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a potom i u nadležnost organa državne uprave, organa autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Nikolić je ocenio i da su od početka funkcionisanja protivgradne zaštite u okviru MUP-a, odnosno Sektora za vanredne situacije, postojali problemi, a da je najveći nastao zbog nemogućnosti finansiranja angažovanja i rada strelaca i nabavke protivgradnih raketa.

"Sistem protivgradne zaštite je nedovoljno efikasno funkcionisao u MUP-u, zato što nije bilo adekvatnog normativnog okvira za njegovo funkcionisanje u jednom tako specifičnom sistemu", navodi Nikolić u autorskom tekstu.

Napominje da se pojedine opštine snalaze same, nabavljaju rakete i plaćaju dodatno strelce, ali to nije dovoljno, jer ako susedne opštine nemaju zaštitu, sistem ne funkcioniše na pravi način. Poseban problem su pogranična područja gde stižu oblaci u punoj snazi, a u pojedinim zamljama postoji i zabrana ispaljivanja raketa uz granicu, naveo je Nikolić.

"Bez namere da prejudiciram sistemsko rešenje i unapred označim organizacije i/ili institucije koje su ili će biti odgovorne za sprečavanje elementarnih nepogoda i njihovih posledica, apelovao sam da se pristupi pronalaženju optimalnog rešenja i adekvatnih normativnih okvira, kako bi poljoprivrednici bili bolje zaštićeni u budućnosti", istakao je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво