Otvoren Paviljon "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu

Nakon višemesečne rekonstrukcije, Paviljon "Knjaz Miloš" u Aranđelovcu ponovo je otvoren za posetioce.

U blagodetima najstarijeg izvora mineralne vode u Srbiji, pored meštana, prvi je, kako su hroničari zabeležili, uživao Dositej Obradović. U Knjaževom paviljonu voda se točila i ručno flaširala. Simbol kulturnog i istorijskog nasleđa Bukovičke banje, ponovo je u starom sjaju.

Direktor Specijalne bolnice "Bukovička banja" Slobodan Prodanović rekao je da su u toj ustanovi veoma zadovoljni time što su uspeli da vrate mineralnu vodu u Paviljon "Knjaz Miloš".

On je ukazao na značaj mineralne vode iz tog grada u lečenju metaboličkih poremećaja, hipertenzije i još nekih drugih bolesti.

"Uspeli da vratimo sve izvore iz parka Bukovička banja u ovaj paviljon, da omogućimo da svi naši korisnici imaju mogućnost da piju mineralnu vodu kao lek", istakao je Prodanović i dodao da je to pokazatelj i primer kako da se u budućnosti sačuva što više objekata na taj način.

Dva pištolja optočena srebrom dao je knez Miloš domaćinu iz Bukovika, za šumu u kojoj je, kako su govorili meštani, izvirala gvozdena voda. U Bukovičkoj banji podiže se lečilište, ograđuju izvori, zidaju kupatila i hoteli.

Građani su zadovoljni boravkom u banji, ističu da je voda odličnog ukusa i da pomaže ne samo onima koji imaju zdravstvene probleme već i zdravim ljudima koji vole čist vazduh i boravak u prirodi.

Talpara, Đulara i Topla voda, dolaze sa izvora, dubokog oko 500 metara. Prema rečima doktora Lindermajera, koji je prvi pisao o njihovoj lekovitosti, za vreme uzimanja vode, nikakve druge lekove ne treba piti.

Najbolji lek za razvoj Aranđelovca je ulaganje u turizam. Sređuju se park i pešačke staze.

Predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović zahvalio je Kraljevini Norveškoj, Specijalnoj bolnici, kompaniji "Knjaz Miloš" i predstavnicima lokalne samouprave i svima koji su doprineli obnavljanju Paviljona i dodao da Aranđelovac beleži i sve veći broj turista.

"Broj noćenja ove godine u porastu je za 50 odsto, već u predsezoni, što nas ohrabruje i nadamo se da će se taj trend rasta i nastaviti", rekao je Radović i dodao da su građani zainteresovani za letovanje u kraljevskoj banji uz podsticaj države. Do sada je izdato više od sto vaučera.

Obnovu Paviljona podržala je norveška ambasada zajedno sa Opštinom Aranđelovac, kompanijom "Knjaz Miloš" kao i Specijalnom bolnicom, koja je vlasnik zdanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво