Azdejković: Pajtićev predlog politička manipulacija

Predlog lidera DS-a Bojana Pajtića da ta stranka podrži izjednačavanje istopolnih brakova sa drugim bračnim i vanbračnim zajednicama deo LGBT zajednice tumači kao težnju Pajtića da se "dokaže većim Evropljaninom nego što je Aleksandar Vučić".

Predsednik Gej lezbijskog info centra (GLIC) Predrag Azdejković kaže za Tanjug da ideju da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice podržava kao ideju, jer je u pripremi novi Građanski zakonik i novi Ustav, ali da Pajtićev poziv za njega predstavlja političku manipulaciju.

"Ono što mene plaši jeste da je to jedna politička manipulacija, gde Pajtić sada mora da se predstavi kao veći Evropljanin od Vučića, pa kako će to da dokaže nego tako što će da kaže da je za NATO i gej brakove", navodi Azdejković.

Takođe, smatra da od toga na kraju neće biti ništa, kao što je to bilo do sada sa svim ostalim političkim prepucavanjima i obećanjima.

"Plašim se da će možda gej zajednica da izvisi za te brakove kada je reč o DS-u", naveo je Azdejković.

Za druge u gej zajednici predlog je prihvatljiv, ali ukazuju da je Pajtić tome samo dao političku dimenziju, budući da je iz civilnog sektora i ranije bilo takvih zahteva.

"Inicijativa Pajtića je kucanje na otvorena vrata, budući da su organizacije civilnog društva i LGBT zajednice više puta isticale da se mora promeniti zakonodavni okvir koji se tiče zajednica osoba istog pola", kaže Goran Miletić iz organizacije "Parade ponosa".

Miletić ističe da sve članice Saveta Evrope moraju da popune tu pravnu prazninu koja se odnosi na osobe istog pola koje žive u jednoj zajednici, a žele da se registruju i samim tim da poseduju ista prava koja ta registracija podrazumeva.

Pajtić je predložio stranci da se na dan izbora predsednika i drugih organa stranke, 24. septembra, članstvo izjasni i o otvaranju procesa pregovaranja o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije, izniklih iz DS-a u jedinstvenu DS, ali i oko podrške pridruživanja Srbije NATO-u i podrške predlogu da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се