Vulin: I dalje postoje izazovi usled migrantske krize

Srbija i dalje mora da bude spremna za potencijalne izazove usled migrantske krize, jer razlozi zbog kojih je ona počela još uvek nisu prestali, ocenjuje ministar za rad Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin navodi da ratovi i sukobi i dalje postoje, a potreba ljudi da odlaze tamo gde će biti sigurni nije prestala.

"Srbija mora da bude spremna za bilo kakva dešavanja, kao i sigurna da će biti u stanju da izađe na kraj sa bilo kakvim potencijalnim izazovima. Tu će nam pomoć međunarodne zajednice i dalje biti veoma potrebna", napomenuo je Vulin novinarima, gde je prisustvovao primpredaji ključeva za dva ambulantna vozila koja je Republika Koreja donirala Opštim bolnicama u tom gradu i Subotici.

Vulin dodaje da će na prvom mestu biti neophodno političko rešenje, koje će migrantsku krizu približiti kraju, ali i materijalna pomoć, jer, kako kaže, Srbija nije odgovorna za to što se dešava, i ne može da reši taj problem, kao i što ne može da ga reši nijedna država sama.

Govoreći o donaciji, Vulin dodaje da ga raduje što su građani Koreje prepoznali koliko Srbija ume da bude "ljudska" i koliko ume da pokaže mnogo većim i bogatijim zemljama od sebe kako se treba ponašati i odnositi prema ljudskim bićima.

Ministar podseća da se čitav svet zahvalio i još uvek se zahvaljuje Srbiji zbog odnosa prema migrantima.

Ambasador Koreje u Srbiji Li Dohun potvrdio je novinarima da cela međunarodna zajednica ceni trud srpske vlade oko migrantske krize.

"Korejska vlada odlučila je da donira milion američkih dolara, a vozila su deo donacije", rekao je Dohun i zahvalio ministarstvu rada na predanom i efikasnom radu.

Naglaša da se dobro seća kada je ministar Vulin istakao da Srbija neće da bude deo problema već deo rešenja, izrazivši nadu da je korejska donacija doprinela tome.

Direktor Opšte bolnice u Subotici Goran Bićanin zahvalio je Vladi Koreje i ministarstvu za rad na ambulantnom vozilu, koje će, kako kaže, veoma koristiti građanima Severno-bačkog regiona.

"Zaposleni u toj bolnici su dali svoj doprinos u rešavanju krize, u onom delu koji se odnosi na zbrinjavanje migranata koji su se kretali prema Horgošu i Kelebiji", napominje Bićanin.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Vladimir Stamenković kaže da je ta ustanova imala tri ekipe koje su radile na više punktova, među kojima su Miratovac i Preševo.

"Od avgusta smo pregledali oko 11.000 pacijenata, obavili smo devet porođaja, devet dijaliza...", ukazaje Stanković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво