Lažne šlep-službe haraju putevima Srbije

Najveći evropski automobilski klub - Auto-moto savez Nemačke (ADAC) koji broji 20.000.000 članova, upozorio je sve članove na svojoj zvaničnoj stranici da ih kroz Srbiju vrebaju lažne šlep-službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri. Zbog toga ADAC u sledećoj fazi preporučuje izbegavanje Koridora 10.

Naime, prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac. Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji.

ADAC samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra ima angažovana svoja vozila i svoje osoblje sa obeležjem ADAC kluba.

Vozila prevaranata su uglavnom markantno žuta i imaju čak ispisan i ADAC-logo, dok se vozači predstavljaju kao "Zlatni anđeli". Zbog toga prevara na prvi pogled nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu skeptični, ako pomoć u inostranstvu - osim u Severnoj Italiji i Hrvatskoj - usledi sa prividno pravim ADAC-vozilom, a ne sa ugovornim partnerom.

Napominje se da je jedini zvanični partner ADAC-a kod nas Auto-moto savez Srbije.

Vozačima se savetuje da u slučaju nezgode prvo pozovu broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu. Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može da se identifikuje kao vršilac usluge ADAC-a.

Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se nastala šteta/kvar prvo prijavi stanici za pomoć u inostranstvu i da se sačekaju dalje instrukcije. Ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu sa ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara. Prevaranti u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu - navedeno je u saopštenju ADAC-a.

AMSS godinu dana unazad upozorava na ovaj problem. U cilju zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, Auto-moto savez Srbije čini veliki napor da suzbije lažno predstavljanje pojedinaca koji nude usluge pomoći na putu.

Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, prouzrokovali su brojne probleme koji su rezultirali lošim kvalitetom usluga i nezadovoljstvom velikog broja ljudi, što je nedopustivo.

Osim toga, preporuka ADAC-a za obilaženje Srbije, mogla bi da izazove gubitke od nekoliko stotina miliona evra, koje država naplaćuje za akcize za gorivo, putarinu kroz Srbiju i ostale troškove.

AMSS je već sproveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih šlep-službi sa puteva Srbije uz podršku pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć.

AMSS poziva nadležne organe, a prvenstveno MUP, JP "Puteve Srbije" i Poresku upravu da se uključe u ovaj problem kako bi suzbili prevaranate na glavnim putevima Srbije.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 22. jun 2016, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Akcija

Ako je već sprovedena opsežna akcija, a AMSS svestan problema već više od godinu dana, kako to da je situacija tako alarmantna?

(sreda, 22. jun 2016, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Posle

kao mi ljuti sta nas EU potcenuje ,zar nemamo mi policiju? ili treba Nemci da nas uce sta treba da radimo ,ovo kad cuju investtori ima da bezu bez gaca .

(sreda, 22. jun 2016, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

odgovor"vucicu reaguj"

Ovakvi komentari govore o misljenju nekih nasih gradjana. Umesto da se borimo protiv kriminala, optuzujemo neke druge za kojekakve zavere. Ovde se nazalost radi o realnim anomalijama u drustvu i protiv toga trebaju svi da se bore, na prvom mestu policija i pravosudje.

(sreda, 22. jun 2016, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

E moji vi...

Nije to "spakovao" niko ko nas ne voli. Dodjite samo preko puta Sava centra pa vidite koliko privatnika "cuci" u nekim slep vozilima koji za neke pare slepuju. To su nasi cuveni "fazoni" kjih se tesko odricemo. Taxi u unutrasnjosti vozi za cenu autobuske karte I prolaze 5-10 minuta pre redovnog autobusa I kupe putnike (kradu). A po Beogradu samo start (da udjete I sednete u taxi) oko 200...din !!! Prema tome ne budite pristalice nekih teorija bar u ovom slucaju.

(sreda, 22. jun 2016, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

@Ovo je da čovek ne veruje...

Да... докле смо догурали, а хоћемо у ЕУ!?

Међутим, свега тога није било док смо живели у источном лагеру. Чудан је тај пут од једног друштва у коме се није имало слободе (нарочито не за криминал), до бајковите демократије, где је све уређено, нема лажи, нема преваре...

(sreda, 22. jun 2016, 10:46) - anonymous [neregistrovani]

Реакција државе

Очекујем муњевиту реакцију надлежних органа и драконске казне. Ако то изостане, нека пљуште откази у полицији и истраге о корупцији. Наравно Немци нису случајно споменули Коридор 10, свака штета за Србију, за њих је бонус

(sreda, 22. jun 2016, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Vucicu reaguj

Ovo je spakovao neko ko nas bas ne voli

(sreda, 22. jun 2016, 10:11) - CANE [neregistrovani]

stanojlo.vajovic@gmail.com

Da ovo je potpuno tačno.
Ja sam pre par meseci kao stranac imao udes u Beogradu, gde me je potpuno izgubljeni vozač sa neregistrovanim vozilom udario, hvala bogu pošto ni sa jedne strane nije bilo velike brzine nikom ništa nije bilo osim razlupanih vozila.
I pored toga da sam slučaj odmah prijavio Policiji i mojoj agenciji u inostranstvu, koja je odmah reagovala, Policije na mesto uviđaja nije bilo skoro dva sata. Jasno u međuvremenu je bilo tri šlep službe koje su se nudile za uslugu pa čak i za odkup vozila. Pošto u osiguranju imam i asistenciju, jasno da se nisam obazirao na "povoljne" ponude.
Tako, da stvarno savetujem oprez u sličnim slučajevima.

(sreda, 22. jun 2016, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je da čovek ne veruje...

Pa dokle smo došli,da bande haraju koridorm 10,međunarodnim putnim pravcem.Lažne šlep službe,pljačke stranaca,fantomke ruše Sava malu, i mi hoćemo u EU.

(sreda, 22. jun 2016, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Sta kaze na to MUP Srbije?

Je li ovo tacno ili se radi o uznemirenju javnosti? Da li ce MUP da obavi (profesionalnu) istragu?