Iščekujući nove lekove, teško oboleli u trci sa vremenom

Iako će lista lekova koji se izdaju na recept biti duža za 220 lekova, čeka se odluka Upravnog odbora RFZO, koju treba da potvrde resorno ministarstvo i Vlada. Još se ne zna kada će se teško oboleli lečiti inovativnim lekovima. Iz Fonda poručuju da će sa proizvođačima uskoro nastaviti razgovore o tome. Pacijenti apeluju na nadležne, jer, kako ističu, nemaju još mnogo vremena za čekanje.

Jedan od pacijenata koji iščekuju jeste i Dragan Katanić. Boluje od mijelofibroze, hematološke i maligne bolesti, zbog čega je, između ostalog, njegova slezina toliko velika da svakodnevno strahuje da ne pukne. Obraćao se nadležnima, a pomoć ne stiže.

"Poslali smo pismo na više adresa, u međuvremenu bili na razgovoru u RFZO i izložili smo situaciju. U toku je procedura da se novi lekovi stave na listu, ali ona nije završena. Čekamo, nemamo alternativu", ističe Katanić.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija" navodi da je ovo ko zna koje proširenje liste generičkim lekovima. "Izostali su oni lekovi koji su pravi napredak, koji najefikasnije leče. Imali smo tokom proleća više sastanaka sa resornim ministarstvom i Fondom, i razgovarali kako bismo mogli i mi da pomognemo da se olakša ulazak – nisu dali rezultat", naglašava Trkulja.

U ovom trenutku odgovarajuću terapiju čekaju i oboleli od hepatitisa C, metastaskog melanoma, oni koji imaju rak bubrega, jajnika, limfnih žlezda... U "Inoviji" se nadaju da Fond uskoro reši sporna pitanja, a pacijenti pitaju da li će do tada izdržati.

"Vrlo je teško čekati toliko dugo, nama je to kao da čekamo smrtnu presudu. Ako kažu da nema leka, za nas je to onda brzi kraj. Nama je to mnogo važno, onima koji odlučuju verovatno ne toliko", apeluje Trkulja.

Trkulja navodi da u ovom trenutku ima 180 zahteva za stavljanje inovativnih lekova na pozitivnu listu. Nada se da će ove godine biti stavljeni na pozitivnu listu.

Iz "Inovije" podsećaju da Bugarska ulaže u zdravstvo manje nego Srbija, ali je svojim građanima omogućila inovativne lekove. Imaju ih i pacijenti u Hrvatskoj, Sloveniji, dok u Srbiji u poslednjih pet godina na listu nije stavljen nijedan takav lek.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво