Olujno nevreme sa gradom u Beogradu i okolini, pijavica u Pančevu

Snažno nevreme sa gradom veličine teniske loptice, koje je trajalo desetak minuta, nanelo je veliku štetu Pančevcima, oštetivši krovove i vozila. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak vrtloga, nalik na pijavicu, tzv. tromba. U četiri talasa od 18.30 i Beograd je zahvatilo jako nevreme praćeno pljuskom, olujnim vetrom i krupnim gradom. Iz Uprave za vanredne situacije intervenisali su na Autokomandi: sa krova zaglavljenog automobila skinuli su dve osobe, a jednu izvukli iz vozila.

Srbija je pod uticajem toplog vazduha koji struji sa severa Afrike, iznad Mediterana se natapa vlagom. Radi se o sporo pokretnim oblacima koji dugo ostaju iznad iste teritirije i onda donose obilne padavine. Upravo takav oblak se oko 18 sati formirao južno od Beograda. Bio je visok preko 15 kilometara, zahvatio je glavni grad a zatim nastavio ka Pančevu i dalje ka Banatu.

U jednom naletu koji je trajao desetak minuta deo Pančeva pogodilo je snažno nevreme. Grad veličine teniske loptice naneo je veliku štetu – brojni krovovi i šoferšajbne na automobilima su oštećeni.

Procena štete biće ustanovljena tek sutra. Pančevci kažu da ne pamte da je ikada padao tako krupan grad.

Jako nevreme praćeno pljuskom s gradom koje je pogodilo Beograd posle 18.30 uzrokovalo je izlivanje vode iz kanalizacija i pad drveća, rečeno je večeras u Upravi za vanredne situacije u Beogradu.

Načelnik Uprave Rade Milošević rekao je agenciji Beta da se najviše vode izlilo u opštinama Palilula, delovima Zemunske opštine i avalskim naseljima, gde je padalo i drveće, što je omelo saobraćaj.

"Na delu Autokomande, jedno vozilo je ostalo zaglavljeno u vodi. Mi smo sa krova automobila skinuli dva sugrađanina, a jednog izvukli iz kola", rekao je Milošević.

Meštani kažu da se sve dogodilo u par minuta, da su im kuće ostale bez krovova i da je sve letelo.

Na četiri-pet mesta u Beogradu nevreme je oborilo drveće koje nikoga nije ugrozilo, i koje je "Gradsko zelenilo" brzo uklonilo.

"Poziv smo primili i od građanina koji žive kod Hipodroma, jer im je voda preplavila dvorište. Oni su nas zvali jer je pretilo da voda uđe u kuću, ali do toga na sreću nije došlo", rekao je Milošević.

Po njegovim rečima, prekida u snabdevanju električnom energijom nije bilo, a nije bilo ni požara izazvanih nepogodom.

Na Banovom brdu grad je bio veličine šljive, a negde i krupniji - u Malom Mokrom Lugu grad je bio veličine teniske loptice. Na nekim automobilima razbijena su stakla.

U taksi udruženjima, agenciji Beta rekli su da je nekoliko lokacija u gradu poplavljeno, kao i da je na mostu "Gazela" došlo do sudara koji usporava saobraćaj.

"Beokom servis" je apelovao na građane da osiguraju predmete na terasama kako se ne bi dogodilo da usled jakog vetra odlete i povrede prolaznike, kao i isturene delove objekata, fasade sklone padu i oluke, predmete na ravnim krovovima i deponovan građevinski materijal, kako ne bi došlo do rasipanja.

Auto-moto savez Srbije upozorio je večeras vozače da u slučaju jakog pljuska ili nevremena praćenog gradom zaustave vozilo na prvom parkingu ili na bezbednom mestu pored puta.

Nevreme je i sinoć oko 23.00 časa pogodilo Beograd, zbog čega u pojedinim delovima grada nije bilo rasvete, a neki semafori nisu radili.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovakvo vreme zadržaće se i narednih nekoliko dana.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво