Oproštaj od Milorada Mandića Mande

Uz pesmu "Nesanica" u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju sahranjen glumac Milorad Mandić Manda. Komemoracija povodom smrti ovog pozorišnog i televizijskog glumca održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu u prisustvu članova porodice, brojnih kolega i prijatelja dramskog umetnika.

Sahrani Milorada Mandića Mande u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju prisustvovali su porodica, prijatelji i kolege, brojni studenati FDU, građani koji su se u suzama oprostili od glumca koji je u sredu, 15. juna iznenada preminuo na sceni.

"Smrt je htela Mandu tamo gde je bio neodoljiv", rekla je spisateljica i dramaturg Ivana Dimić.

Opraštajući se od prijatelja i kolega, Dimićeva je rekla da "popularan može biti svako, slava je prolazna, ali da je teško biti dobar čovek."

"Manda je imao samo 55, a potrošio je 110 godina, odlazeći svojim bližnjima - porodici, publici, pozorištu", reči su Dimićeve.

Glumac je sahranjen pored groba nedavno preminulog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Pored rake, poslednji pozdrav Mandiću uputio je Slobodan Boda Ninković, najstariji s klase na FDU u kojoj je Mandić učio glumu.

"Moje vreme teče, a u duši kuca sat, dok mi sumrak preti ja sam miran, ja sam lak. Milorade, samo mirno, reka teče do sledećeg viđenja", rekao je Ninković. 

Pre sahrane, danas je održana komemoracija Mandi na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, koja je počela pesmom "S one strane duge" i scenama iz predstava, filmova, prikazivanjem privatnih fotografija.

O Mandiću su govorili umetnički direktor Pozorišta "Boško Buha" Milan Karadžić, nekadašnja operativna direktorka tog pozorišta Donka Špiček, gradski skeratar za kulturu Vladan Vukosavljević, glumci Goran Jevtić, Radoš Bajić, Anica Dobra, Nikola Đuričko, Andrija Milošević, ali i Mandine najmlađe kolege - "deca iz Nedođije" koja su se vrlo emotivno oprostila od svog "kapetana", rasplakavši sve u sali Narodnog pozorišta.

Svi su se prisetili Mandićevih velikih napora i još većeg entuzijazma i posvećenosti, njegove želje i misije da obnovi Pozorište "Boško Buha", brinući uvek više o drugima nego o sebi, a ponajviše o najmlađima, negujući buduće ljubitelje pozorišta.

"Milorad Mandić pripada vrhu našeg glumišta. Kažem pripada, jer nikada kao reditelj i drug za ono što je Manda uradio u pozorištu, filmu i na televiziji, neću upotrebiti prošlo vreme. Znam da će trajati među nama zauvek. Sve svoje uloge na ovom svetu Manda igra za nas, za publiku i decu koja su uz njega postajala prava pozorišna publika, za one koji znaju šta je veliki glumac i još veći čovek", rekao je Karadžić.

Manda, prema njegovim rečima, pripada eliti srpskog glumišta, a ponajviše Pozorištu "Boško Buha" i od početka svoje karijere vrlo svesno i namerno, uprkos svemu ostajao je veran, uporan i fanatično posvećen svojoj kući na Trgu Republike, ispred koje se danas nalazi knjiga žalosti, cveće i video bim na kome se emituju inserti iz predstava, filmova i serija u kojima je igrao.  

"Živeo je živote svih nas, a zapostavljajući svoj, radio je van stereotipa i klišea i svaku ulogu je odigrao briljantno", naglasio je Karadžić i oprostio se od Mandića rečima: "Mirno more, moj kapetane".

Vladan Vukosavljević je rekao da je Mandić kao "jedan od 30 lidera beogradskog kulturnog života", na čelu "Buhe", obavljao težak posao i pokazao kako jedan istančan duh, duboko prožet umetničkim i glumačkim senzibilitetom, može biti agilan, posvećen, preduzimljiv i efikasan, stavljajući javni interes ispred ličnog.

"Njegovu želju i viziju uzećemo kao amanet i kada, vrerovatno tokom sledeće godine, obnovljeno dečje pozorište 'Boško Buha' bude zasijalo novim sjajem, znaćemo da je u svakom njegovom molekulu i atomu deo Mandine duše i da će zauvek to pozorište imati brižnog i posvećenog upravnika koji nad njim bdije sa te trajnije i važnije strane duge", rekao je Vukosavljević.

Donka Špiček je naglasila da ceo Beograd mora da obeća da će Pozorište "Boško Buha" biti završeno, a deci poručila da se ponose svojim Mandom.

Glumac pozorišta "Boško Buha", Goran Jevtić rekao je da je bila privilegija, čast i sreća raditi i živeti sa Mandićem, ali i teško, jer "kad on ide brzim korakom, mi trčimo i ponovo ne možemo da ga stignemo".

"Neverovatnom energijom i snagom i ljubavlju od nas je napravio čvrstu i veliku porodicu. Hvala ti što si dozvolio da budemo tvoji prijatelji i porodica. Bio si naš Petar Pan, najveći dečak od svih nas. Putuj, kapetane, čuvaćemo sve što si nam ostavio u amanet", poručio je Jevtić.

Radoš Bajić je ispričao da mu se Mandić dan pre iznenadne smrti jadao da ne zna kako da otplati stambeni kredit, da radovi u "Buhi" suviše sporo odmiču i da ne zna gde da pronađe novac za pozorište i ogorčeno naglasio da treba da se zapitamo zbog čega prerano odlaze naši najbolji glumci i pogledamo kakav je odnos države prema njima.

Anica Dobra se prisetila svog druženja sa Mandićem, sa tim "čovekom meka srca, koji je uvek više brinuo o drugima nego o sebi".

"Poslednji put smo se sreli baš ispred pozorišta i tako srčano mi je pričao o jednom stepeniku, stepeniku koje je on želeo da postavi na ulazu u pozorište kako bi scencima bilo lakše da unose scenografiju. A nisu mu dali. Život nije nikada lak za one koji sanjaju, a to je naš Manda", rekla je Anica Dobra. 

Nikoli Đuričku će, kako je kazao, Manda biti putokaz i svetionik u nastojanju da postane bolji i duhovitiji čovek i glumac, a Andrija Milošević se oprostio od svog prijatelja i kolege pesmom "Oj, kapetane" Volta Vitmana.

Na komemoraciji su pročitani telegrami saučešća tenisera Novaka Đokovića, porodice pokojnog Velimira Bate Živojinovića i Ateljea 212.  

Manda je preminuo u sredu, nakon što mu je pozlilo tokom izvođenja predstave "Petar Pan" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво