Rezultati kombinovanog testa

Testom iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije završena je mala matura za osmake, a učenici kažu da su najviše poteškoća imali sa pitanjima iz hemije. Ministarstvo prosvete je saopštilo da je izlaznost bila 98,02 odsto i da je završni ispit uspešno okončan.

Učenici osmog razreda završili su osnovno obrazovanje polaganjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i današnjeg kombinovanog testa.

U Osnovnoj školi "Kralj Petar" prvi učenici su pola sata ranije zauzeli svoja mesta u fiskulturnoj sali, gde je organizovan završni ispit. U salu su mogli da unesu samo bočice sa vodom, grafitnu i hemijsku olovku, kao i đačku knjižicu.

Škole su obezbedile najbolje moguće uslove za rad.

"Mi imamo obezbeđenje, lekara, supervizora, na 12 učenika po jednog čoveka koji radi za vreme njihovog završnog ispita", kaže Nataša Živojin, direktorka škole "Drugi oktobar".

Direktor škole Mladen Stevanović kaže da nije bilo nikakvih nepravilnosti, a da je generalni utisak iz prethodna dva dana da je test iz srpskog bio lakši od matematike.

Komentarišući reakcije učenika da su poslednja tri zadatka na testu iz matematike bila teška, Stevanović kaže da test ima i svoj klasifikacioni deo i predviđeno je da određeni broj zadataka ne mogu svi da reše.

Svršeni osnovci već nakon 45 minuta počeli su da izlaze iz sale, a Uroš Popesku, koji planira da upiše Pravno-birotehničku školu, kaže da je test bio lak, a da se nije najbolje snašao sa pitanjima iz hemije.

Stefanu Đapiću pak najteža su bila pitanja iz fizike, ali i sam priznaje da se nije spremao za završni ispit.

Ministarstvo je saopštilo da je izlaznost bila 98,02 odsto i da je završni ispit uspešno okončan.

Učenici mogu da ostvare ukupno najviše 100 poena na osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od VI do VIII razreda, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena. Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Ukupan broj poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu predstavlja konačan broj poena na osnovu kojih će se učenici opredeljivati za željene škole.

Završni ispit počeo je u sredu testom iz srpskog jezika, dok su juče osmaci rešavali zadatke iz matematike.

Prema podacima Ministarstva prosvete, na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata, dok je na matematiku izašlo 98,20 odsto osmaka.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug, 5. jula, predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda.

U Srbiji ove godine ima oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се