Saučešća povodom Mandine smrti

Povodom iznenadne smrti Milorada Mandića Mande, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputili su saučešće Mandinoj porodici. Mandina smrt potresla njegove brojne prijatelje i kolege.

Telegram saučešća porodici i prijateljima istaknutog glumca uputio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Veliki prvak srpskog glumišta koji je svojim jedinstvenim darom obeležio epohu našeg teatra, filma i televizije, ostaje zapisan u našim srcima, svakom našem osmehu, ali i u istoriji srpske umetnosti glume", navodi se u telegramu saučešća predsednika Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je u telegramu saučešća naveo da je sa neizmernom tugom i nevericom primio vest o iznenadnoj smrti naššeg proslavljenog glumca Milorada Mandića Mande.

"U srcima publike ostaće zauvek zabeležžena njegova upečatljiva ostvarenja na filmu, televiziji i u pozorišštu. Proveo je i okončao žživot na pozoriššnim daskama – mestu koje je navišše voleo. Nesebično dajući sebe, mamio je suze i smeh rasplakavšši nas danas poslednji put. Upućujem najdublje saučeššće članovima porodice Mandić, posebno deci koja su, kako je sam imao običaj da kažže, njegovo najveće blago“", navodi se u telegramu premijera Vučića, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković povodom smrti glumca uputila je telegram saučešća porodici Mandić i pozorištu "Boško Buha".

"Sa velikom tugom i nevericom primili smo vest o smrti našeg istaknutog glumca. Njegov iznenadni odlazak predstavlja veliki gubitak za čitavu kulturnu scenu, ali svojim delima Manda je ostavio neizbrisiv trag u našem filmu, pozorištu i televiziji. U ime Narodne skupštine i lično ime primite izraze najdubljeg saučešća povodom tragičnog odlaska velikana srpskog glumišta", navodi se u telegramu.

Saučešće porodici uputio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali u svoje ime i u ime Grada Beograda, prenela je Služba za informisanje Gradske uprave.

"Odlaskom velikog glumca izgubio je ceo Beograd, jer je naš Manda ostavio ogroman trag u kulturi glavnog grada i cele Srbije. Uz njegove uloge odrastale su generacije dece u pozorištu i pred malim ekranima, a filmske uloge postavile su ga rame uz rame sa najvećim velikanima srpskog glumišta", ističe se u telegramu saučešća Siniše Malog.

Saučešće je uputio i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, istakavši da je sa tugom primio vest o smrti istaknutog glumca, prijatelja i druga sa kojim su, kako je naglasio, svi imali izvanrednu saradnju.

Mandina smrt potresla prijatelje i kolege

Iznenadna smrt Milorada Mandića Mande, zatekla je brojne kolege i prijatelje.

"On je jedan od najboljih ljudi koje sam poznavao, a kog sam odlično upoznao tokom snimanja filma 'Lepa sela lepo gore'", rekao je pisac i novinar Vanja Bulić, koji je pisao scenario za film koji je režirao Srđan Dragojević, a Manda glumio lik Viljuške.

"Ovo je iskreno gubitak na šire. Konsolidovao je pozorište 'Boško Buha'. Kad se pogleda unazad - bogatstvo, jedan divan prijatelj", naveo je Bulić.

Glumac Bojan Perić kaže da je ostao bez teksta kada je čuo vest.

"Stvarno sam zatečen. Otišao je heroj mog detinjstva, mog odrastanja. Manda je bio jedina poznata ličnost s kojom sam se slikao kao mali, on i Branko Kockica su bili junaci mog detinjstava", izjavio je Perić Tanjugu.

Reditelj Srđan Dragojević zamolio je medije putem Tvitera da mu dozvole da u miru oplače svog prijatelja.

Rečima "s one strane tuge" Branislav Trifunović izrazio je svoje žaljenje za kolegom.

Glumica Marijana Mićić napisala je na svom Tviter profilu: "Bože, ima li kraja?!".

Reditelj Milan Karadžić kaže da je Milorad Mandić bio divan talenat i veliki glumac.

"Sjajan čovek, čovek koji je sve radio da bi jedno pozorište koje smo voleli i uzdizali, pravili, gradili, da bi ga rekonstruisao i to je sve danas, nažalost, stalo", dodaje Karadžić.

Kolega Slobodan Ninković za Mandu kaže da su zajedno bili u klasi i da su zajedno došli u pozorište "Boško Buha".

"Dobili smo on sina, ja ćerku u razmaku od dva dana, imamo mnogo toga zajedničkog, a pričati o Mandi kao glumcu je apsolutno bespredmetno. Svako od nas ima neki san, Manda je da ceo svoj život pretvori u bajku i zato je čitav život posvetio pozorištu 'Boško Buha' i poslednjih par godina je na mestu upravnika učinio sve ne bi li to mesto ponovo povratio da bude mesto za pravljenje tih bajki u kojima je on uživao", kaže Ninković.

Sa 55 godina i karijerom kakvu je imao, Manda je ostavio dubok trag i u pozorištu, na filmu, i na televiziji, ocenio je bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, potresen vešću o smrti glumca Milorada Mandića Mande.

Ako bi ukratko, jednom rečju trebalo da kaže po čemu će pamtiti Mandu, Zelenović kaže da su to optimizam i vedrina koje je Mandić iskazivao pri svakom susretu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво