Heroji sa Košara dobijaju spomenik

Na Pravnom fakultetu u Beogradu obeleženo je 17 godina od završetka borbe oko karaule Košare na Kosovu i Metohiji. Prisutni su se podsetili heroja koji su 1999. godine 65 dana branili granicu tadašnje Jugoslavije od terorista. Više od deceniju i po kasnije najavljeno je i podizanje spomenika herojima sa Košara.

Pre tačno 17 godina završili su jednu od najvažnijih i najtežih borbi – za svoju državu. Od tada se bore da ne padnu u zaborav i da njihova dela zapamte generacije koje dolaze.

"Vama, draga omladino, ne mogu rečima objasniti kakva je to vojska bila. Ono na šta smo i dalje ponosni je kada gledamo vas, omladinu, kada gledamo decu, srećni smo jer možemo bar da mislimo da smo jednim delom zaslužni što su se ta deca rodila", ističe učesnik borbi na Košarama Voislav Vukašinović.

Devetog aprila iznenada napadnuti, deset dana kasnije reorganizovani, branili su granicu Jugoslavije i odbranili je od više od 5.000 vojnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, albanske vojske i vazdušnih napada NATO-a. Oko 1.200 vojnika predvodio je komandant Ljubinko Đurković.

"Ta junačka borba vođena prsa u prsa, herojskim i viteškim odnosom svakog pojedinca je doprinela da se zauzmu određeni položaji i vitalni objekti i da se ne dozvoli strateško iznenađenje NATO snaga, odnosno neprijatelja koji je kidisao na našu otadžbinu", kaže komandant operacije "Košare" Ljubinko Đurković.

Većina vojnika graničara bili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka – imali su 18 ili 19 godina.

"Zemlja ima takve heroje kakvi su oni, deca koja su nesebično dala život za našu zemlju. Naravno da mi to ne smemo da zaboravimo, i da ne smemo nikako da podlegnemo da bilo ko i bilo kada i na bilo koji način nas natera da mi potisnemo u zaborav ono što je deo naše istorije. Kad god smo potiskivali u zaborav određene stvari, to nam se uvek obijalo o glavu", napominje prof. Dušan Tomić sa Fakulteta bezbednosti.

U višemesečnim borbama na Košarama pognulo je 108 vojnika, a 256 je povređeno. Sa granice Srbije i Albanije povukli su se 14. juna 1999. posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma i prekida NATO agresije na Jugoslaviju.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво