Testovi za malu maturu spremani pod strogim pravilima

Od početka završnog ispita osmake deli još samo jedan dan. Danas se testovi distribuiraju iz Zavoda za štampanje novca u školske uprave. Prevoz od kovnice novca prati policija, preduzete su opsežne bezbednosne mere kako se ne bi dogodilo da testovi odu u javnost pre zakazane male mature. Završni ispit je od novembra pripreman pod strogim pravilima, kaže za RTS rukovodilac Centra za ispite Dragana Stanojević.

Dragana Stanojević je gostujući u Denvniku RTS-a rekla da u prostorije u kojima se sprema završni ispit mogu da uđu samo osobe koje imaju ovlašćenja.

Dodaje da sa saobom ne unose nikakve elektronske uređaje, što podrazumeva telefone i foto-aparate, niti iz te prostorije mogu bilo šta da iznesu.

"Testovi se čuvaju na posebnim sigurnosnim uređajima i svi računari koji se nalaze u toj prostoriji su isključeni sa mreže", kaže Dragana Stanojević.

Kada je reč o samom testu, kaže da Zavod svake godine priprema testove veoma slične strukture i težine.

"To znači da je najveći broj zadataka osnovnog nivoa obrazovnog standarda gde su neka jednostavnija činjenična znanja ili jednostavnija praktična znanja, dok su zadaci sa srednjeg i naprednog nivoa malo složeniji i zahtevaju neke više kognitivne i misaone procese", kaže Dragana Stanojević.

Kada je o matematici reč, navodi da će i ove godine biti devet zadataka sa osnovnog nivaa, sedam sa srednjeg i četiri zadatka sa naprednog. Geometriju učenici najviše izučavaju u osnovnoj školi i nje procentualno najviše ima u završnom ispitu.

Govoreći o tekstu iz sprpskog jezika, Dragana Stanojević kaže da je potrebno da tekst bude obimniji da bi se ispitalo razumevanje pročitanog: "Tako da će zasigurno i ove godine biti neki nepoznati tekst s kojim se učenici nisu susretli i odakle će morati da odgovore na neka pitanja".

Što se tiče kombinovanog testa, poznato je koliko će zadataka biti iz svih predmeta. Tu je pet zadataka iz biologije, tri iz hemije i po četiri zadatka iz istorije, fizike i geografije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара