Moro: Francuska nudi studentima brojne mogućnosti

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji organizovali su pripremni seminar za studente koji na jesen odlaze na studije u Francusku. Ambasadorka Kristin Moro je istakla da ta zemlja nudi studentima brojne mogućnosti da obogate svoje lično i profesionalno iskustvo.

Kristin Moro je studentima poručila da su od sada deo velike porodice od 290.000 studenata iz čitavog sveta, koji su izabrali da se priključe francuskim univerzitetima i školama zbog kvaliteta i raznovrsnosti studija koje se nude, ali i zbog kulturnog bogatstva koje nudi Francuska ili pak zbog njene ekonomske dinamičnosti.

Po broju stranih studenata Francuska je treća zemlja u svetu, posle SAD i Velike Britanije, navela je Moro i dodala da su tri osnovna razloga za to.

Francuska otvara nove horizonte ka čitavom svetu, stvara profesionalne mogućnosti kao peta ekonomska sila u svetu, a druga u Evropi, a njenu privredu karakterišu dinamičnost i inovacije što omogućuje studentima istraživanja kao i njihovo profesionalno uključivanje, dodala je Moro.

"Francuska ulaže u svoje studente i to čini ne praveći razliku da li su oni Francuzi ili stranci – 6,9 odsto BDP-a se izdvaja za troškove obrazovanja. Država u proseku izdvaja 11.740 evra po studentu godišnje, kako bi svima garantovala pristup obrazovanju na državnim fakultetima", istakla je Moro.

Istakla je da se nada da će studenti učiniti da Srbija stekne korist od njihovog iskustva u Francuskoj učestvujući u jačanju francusko-srpske saradnje.

Francuska ambasada i institut godišnje daju oko 50 stipendija francuske vlade, a sledeći konkurs za dodelu stipendija za školsku 2017/18. biće otvoren u novembru.

Tokom seminara studenti su upoznati sa procedurama za dobijanje vize i odlazak, kao i smeštaju u Francusku, posebnim procedurama za stipendiste francuske vlade, a svoja iskustva su im preneli bivši srpski studenti u Francuskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво