Moro: Francuska nudi studentima brojne mogućnosti

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji organizovali su pripremni seminar za studente koji na jesen odlaze na studije u Francusku. Ambasadorka Kristin Moro je istakla da ta zemlja nudi studentima brojne mogućnosti da obogate svoje lično i profesionalno iskustvo.

Kristin Moro je studentima poručila da su od sada deo velike porodice od 290.000 studenata iz čitavog sveta, koji su izabrali da se priključe francuskim univerzitetima i školama zbog kvaliteta i raznovrsnosti studija koje se nude, ali i zbog kulturnog bogatstva koje nudi Francuska ili pak zbog njene ekonomske dinamičnosti.

Po broju stranih studenata Francuska je treća zemlja u svetu, posle SAD i Velike Britanije, navela je Moro i dodala da su tri osnovna razloga za to.

Francuska otvara nove horizonte ka čitavom svetu, stvara profesionalne mogućnosti kao peta ekonomska sila u svetu, a druga u Evropi, a njenu privredu karakterišu dinamičnost i inovacije što omogućuje studentima istraživanja kao i njihovo profesionalno uključivanje, dodala je Moro.

"Francuska ulaže u svoje studente i to čini ne praveći razliku da li su oni Francuzi ili stranci – 6,9 odsto BDP-a se izdvaja za troškove obrazovanja. Država u proseku izdvaja 11.740 evra po studentu godišnje, kako bi svima garantovala pristup obrazovanju na državnim fakultetima", istakla je Moro.

Istakla je da se nada da će studenti učiniti da Srbija stekne korist od njihovog iskustva u Francuskoj učestvujući u jačanju francusko-srpske saradnje.

Francuska ambasada i institut godišnje daju oko 50 stipendija francuske vlade, a sledeći konkurs za dodelu stipendija za školsku 2017/18. biće otvoren u novembru.

Tokom seminara studenti su upoznati sa procedurama za dobijanje vize i odlazak, kao i smeštaju u Francusku, posebnim procedurama za stipendiste francuske vlade, a svoja iskustva su im preneli bivši srpski studenti u Francuskoj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jun 2016, 17:34) - Slobodan [neregistrovani]

Strategija

Sve može da liči na teoriju zavere, a može to i da bude, jer finansirati i ulagati ogroman novac u nekoga, od strane Zapada, da bi taj neko jedino imao koristi u ostvarenju svojih "snova", je besmisleno i tako nešto ne postoji. Mislim da se na ovaj način odabira, regrutuje i stvara elita od ljudi iz drugih država i naroda, da bi potom obavljali poslove i zadatke na rukovodećim položajima u korist onih ko ih finansirao, a protiv interesa sopstvene države i naroda.