Novak Đoković, priča o putu do svetskog vrha

Roditelji najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića, Dijana i Srđan, rekli su u emisiji "Da možda Ne" na RTS-u da su Novakova vera, posvećenost i rad doveli do toga da on postane veliki šampion. Ističu da je za uspeh bio potreban naporan rad i veliko odricanje.

Posle osvajanja poslednjeg gren slema koji mu je nedostajao, Dijana i Srđan Đoković ističu da je Novak to veoma mnogo želeo i da se to osetilo prethodnih godina.

"Naročito prošle godine, imao je pritisak sa svih strana i od samog sebe. Nije mu se dalo. Ove godine bilo je malo opuštenije, nije stvarao pritisak i najzad ga je osvojio", rekla je Dijana.

I Srđan je dodao da je Novak ranije osećao pritisak jer je sve osvojio osim Rolan Garosa.

"Bilo je tu raznih okolnosti, ali eto, vidite. On ga je osvojio i samim tim je prevazišao svog idola Pita Samprasa", rekao je Srđan Đoković.

Naveo je da je porodica Đoković iz drugog sporta, skijanja, i da je tenis za njih bio novi sport.

"Napravili su se neki tereni na Kopaoniku, gde smo imali radnju. Novak se družio s majstorima, ja sam mu kupio reket sa šarenim lopticama i onda je sve ostalo istorija", rekao je Srđan.

Naglašava da Novak ima neverovatnu veru, posvećenost i disciplinu i da je to ono što mu drži pažnju.

"Kad imaš najveći cilj onda će se i ostvariti. Kad nemaš, neće sigurno. A njegov cilj je da bude najbolji svih vremena", rekao je Srđan.

Dijana Đoković kaže da je Novak počeo da trenira sa četiri godine i seća se da je gledao Pita Samprasa kako diže pehar, što mu je ostalo u sećanju i što je i on želeo.

"To je njegova želja koju smo mi samo ispratili, on je bio taj koji je vukao", kaže Diajna.

Novakov otac navodi da roditelji najbolje poznaju decu i ističe da bi uvek trebalo da budu objektivni a ne da stvaraju lažnu sliku o vrednosti deteta. Poručuje i da bi trebalo da konsultuju stručnjake.

Dijana Đoković kaže da je sve počelo naivno i jednostavno.

"Kasnije, kada je počeo da pokazuje veliku želju, došli smo slučajno u kontakt sa Jelenom Genčić koja je prepoznala talenat i rekla da posle Monike Seleš nije videla takvo dete na ovim prostorima", rekla je Dijana.

Dodaje da su se kasnije konsultovali i sa drugim stručnjacima i da ih je Jelena Genčić poslala kod Nikole Pilića.

"On je vrstan stručnjak i nije primao decu ispod 14 godina a Novak je tada imao 12,5. Kada ga je proverio, rekao je da je sjajan i da želi da radi s njim jer je disciplinovan i radi više od drugih", rekla je Dijana i navela da je Novak od malena bio veoma ozbiljan.

Srđan se seća prelomnog trenutka, kada je Novak imao devet ili deset godina i kada su ga pitali šta želi od tenisa.

"On je rekao: da budem broj jedan! I onda smo rekli: svi ćemo uraditi sve da to postaneš. Nijednog sekunda nismo dali da se taj cilj promeni, da kaže da će biti 20. ili 30. na svetu. To mu uopšte nisam dao kao pomisao, da može na taj način da razmišlja o budućnosti. On je tri godine bio broj tri. To ga nije interesovalo. On je hteo da bude broj jedan", naglasio je Srđan.

Roditelji najboljeg tenisera na svetu sećaju se da nije uvek bilo lako i da su nailazili na razne teškoće.

Dijana kaže da su imali mali biznis, restoran koji im je donosio prihod, ali su troškovi bili sve veći i veći.

"Morala sam da radim po 15, 16 sati dnevno ali sam znala zašto. Imali smo cilj. Volela sam to da radim jer sam radila za svoju porodicu i dete", kaže Dijana i dodaje da su morali i da pozajmljuju novac po velikim kamatama i da su jednom momentu prodavali stvari iz kuće.

Kaže da je novac tek kasnije počeo polako da se vraća ali da su bili prinuđeni da potpisuju razne ugovore koji nisu uvek bili povoljni.

I Srđan kaže da je porodica Đoković imala pristojan život za naše uslove ali da su troškovi bili duplo veći.

"Nismo imali nikoga iza sebe. Nikoga nije interesovalo. Ostali iz tih bogatih zemalja su imali čitave ekipe ljudi koji su se bavili tom decom i vodili računa o njima", rekao je Srđan.

Dodao je da loše stvari nisu mogle da dođu do Novaka i da on nije znao sa kakvim se sve problemima porodica susretala u životu.

"Jer da je znao, ko zna kako bi se sve odvijalo. Možda bi imao preveliki pritisak. To smo mu rekli tek posle. Sve probleme koje smo imali čuvali smo u nama", rekao je Srđan.

Dodao je i da je Novak, kao Srbin, na putu do uspeha morao da pređe duplo teži put.

"To što on čini za zemlju, narod i porodicu je neverovatno", poručio je Srđan.

Govoreći o teškoćama, Srđan je rekao da su se dešavale neprijatne situacije i prisetio se okolnosti sa juniorskih turnira po Evropi u vremenu posle rata.

"Oni su mislili da mi nosimo ne znam šta uz sebe i bežali su od nas. Ne bukvalno, ali sam takav utisak stekao. Čini mi se da je on sazreo pre svoje generacije i da su sve loše stvari koje su se dešavale oko njega napravile da je on toliko jak, stamen i ništa ne može da ga poremeti u onome što hoće da bude", rekao je Srđan i dodao da Novak ima neverovatnu sposobnost da negativnu enegriju pretvara u pozitivnu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво