Ramazan na izbegličkom putu

Migrantskoj krizi nema kraja. Zbog zatvaranja takozvane balkanske rute, mnogi koji su put zapadne Evrope krenuli iz Sirije i Avganistana praktično su zarobljeni na pola puta. Tako su i sačekali najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere, ramazan.

"Molimo se bogu da se ovo što pre završi", poručuju migranti. Za to se ovi Sirijci mole već četiri godine, koliko žive u kampu u Libanu. Tu su pobegli od rata. Neki drugi, mesec u kojem je počela objava Kurana čekaju na pola puta do odredišta.

"Ovo je prvi ramazan u Grčkoj. Teško je, jer sam daleko od porodice", ističe jedan od migranata.

Ovog meseca, vernici se uzdržavaju od hrane i pića, od izlaska sunca do njegovog zalaska. Pravila, međutim, nisu stroga za decu, stare, bolesne, trudnice, one koji se bave teškim fizičkim poslom, ali i za one koji putuju.

Mnogima je Srbija, u koju dnevno uđe oko 200 ljudi, usputna stanica. Većina je islamske veroispovesti. Na put dug 4.000 kilometara krenula je i Parvin iz Avganistana. Želi da ode u Finsku.  

"Dok putujete, ne morate da postite, a ja zaista nisam u stanju da postim. Molim se da stignem tamo kuda sam pošla, da živim slobodna i nadam se da ću stići tamo zdrava sa svojim detetom", objašnjava Parvin.

Iako na putu, u teškim uslovima, neki se ne odriču posta.

"Imamo jednu porodicu koja je stigla iz Makedonije. Tokom celog putovanja bili su bez vode i hrane i potpuno su iscrpljeni. Mi im spremamo pakete, koje im dajemo i koje oni jedu posle zalaska sunca", navodi Abdul. 

Da im olakšaju, trude se u novom Miksalištu. Dnevno kroz njega prođe i do 800 migranata. Zadržavaju se duže, jer je prolazak preko granice otežan.

"Neki deo spava u Krnjači, ostali se snalaze. Velika većina dolazi u Miksalište za prvu pomoć – hranu, odeću, obuću, medicinske usluge, prostor za bebe. Radimo na tome da obezbedimo prostor za tuševe", kaže Ivan Lalić iz Miksališta.

Ramazanski post traje do 5. jula do kada će verovatno većina ovih ljudi napustiti Srbiju, jer im je cilj zapadna Evropa. Prošle i ove godine kroz našu zemlju prošlo je više od 700.000 migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво