Nikolić: Arhivi su identitetske institucije države i društva

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Novom Sadu da su arhivi, među njima i Arhiv Vojvodine, identitetske institucije države i društva, te da su objektivnost, nepristrasnost, pa i hrabrost, mera profesionalnosti arhivista.

"Arhivisti moraju strukom da se odupru svakom pritisku bez obzira na to odakle dolazio, a kome je cilj manipulacija svedočanstvom ili prikrivanje ili iskrivljivanje činjenica", rekao je Nikolić na svečanom obeležavanju 90-godišnjice postojanja Arhiva Vojvodine.

Tom prilikom otvorio je i izložbu "Najstarija arhivska dokumenta u Arhivu Vojvodine 12-17. vek" postavljenu u čast tog jubileja.

Prema njegovim rečima, arhivi čine deo svetske kulturne baštine kao temeljna odrednica svake nacionalne kulture i ne samo da doprinose očuvanju i negovanju kulturne i istorijske građe, već dorinose osećanju nacionalnog identiteta savremenog građanina.

Misija arhiva, kako je istakao Nikolić, obuhvata i individualna traganja za istinom i zajedničke ideale kulture.

"Znanje istorije trebalo bi da bude realan kulturni kvalitet današnjeg čoveka zato što nam slika o pojedincu i kolektivu, u povesnom kontekstu, omogućava da iskrenije spoznamo sebe i druge, da proširujemo vidike, otvaramo puteve razumevanja, tolerancije, uvažavanja različitosti", smatra predsednik Srbije.

Naglasio je da je rad arhivista težak i odgovoran, ali da je nedovoljno priznat i poznat, da je za to zanimanje potrebna velika stručnost, predanost, strpljenje, istrajnost i velika želja za stalnim sticanjem novih znanja.

Nikolić je Arhivu Vojvodine posebno čestitao na izdavanju knjige "Put dokumenta" koju su priredili Vesna Bašić i Zoran Stevanović, arhivisti tog Arhiva, kojom je, kako je rekao, srpska kultura, arhivistika i služba zaštite dobili najlepši poklon za devedeseti rođendan Arhiva Vojvodine.

Povodom 90-godišnjice uspešnog rada Arhiva Vojvodine predsednik Nikolić je odlikovao tu instituciju kojoj će odlikovanje biti uručeno na Sretenje, Dan državnosti.

Obeležavanju jubileja Arhiva Vojvodine pored predsednika Srbije prisustvovali su i predsenik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, dirktor Matice Srpske Dragan Stanić, rektor Novosadskog univerziteta Dušan Kovačević, pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić i drugi.

U ime Arhiva Vojvodine gostima je zahvalio direktor Arhiva Branimir Andrić.

broj komentara 0 pošalji komentar