Džodić: Novim aparatima za zračenje skratiće se liste čekanja

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić za RTS kaže da je danas veliki dan za srpsku medicinu, posebno onkologiju, pošto tri zdravstvene ustanove u Srbiji dobijaju četiri nova aparata za zračenje. Time će se, istakao je, skratiti liste čekanja.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Radan Džodić je rekao da ukoliko država da dozvole, prvi pregledi bi trebalo da počnu već početkom jula.

"Često sam govorio da je dobijanje ovih aparata događaj veka. Srbija treba da dobije, sem ova četiri, još šest aparata do kraja godine", kaže Džodić.

Džodić ističe da je na Institutu za onkologiju 42 godine i da se do sada nije desilo da se odjednom nabavi četiri aparata.

"Do juče je jedan aparat bio u kvaru, ali sva četiri su uglavnom ispravna. Radi se u tri smene od sedam do jedan čas posle ponoći, a nadam se da će nabavkom deset aparata nestati liste čekanja i da će se raditi u dve smene", ističe Džodić.

Kaže da se sa tri aparata nekad radilo kao da rade sva četiri. Pacijenti su čekali dva do dva i po meseca na pregled.

Ovim aparatima moći će da se izvode moderne tehnike. Do sada smo radili najbolje što smo mogli sa postojećim mašinama, pacijenti su dobijali adekvatnu terapiju sa više aparata i nove tehnike i istraživanja su neophodna. Pacijenti će imati bolje uslove", ističe Džodić.

Džodić kaže da nema dovoljan broj fizičara i radio-terapeuta, ali ističe da kada dobiju nove aparate biće i više zaposlenih.

Još dve ustanove u Srbiji dobijaju aparate za zračenje-Klinički centri u Nišu i Kragujevcu.

Prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu za RTS kaže da zahvaljujući Ministarstvu zdravlja imamo dva buknkera koji su stari 12 i sedam godina, a treći koji danas dobijaju biće u upotrebi za 20 dana.

"Četvrti aparat će do kraja ove godine biti u neposrednoj blizini i očekujemo da ćemo tada imati kapacitete za 3.500 pacijenata i da ćemo ukinuti liste čekanja. Liste su trenutno tri do šest meseci a očekuje se da će pacijenti imati adekvatnu terapiju i u smislu opreme i kadra koji je edukovan za takve izazove", ističe Sazdanović.

Ističe da broj obolelih raste a da je poslednjih nekoliko godina pritisak veliki.

"Aparati rade 24 sata, često se kvare, mi reagujemo odmah, ali potpuno smo ubeđeni da ćemo imati adekvatnu terapiju za sve", dodaje Sazdanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара