Ministarstvo za rad negira navode Hjuman rajts voča

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je povodom izveštaja Hjuman ratjs voča (HRV), pod naslovom "Moj san je da odem odavde" - Deca sa invaliditetom u srpskim ustanovama, da Srbija već godinama ulaže u ustanove socijalne zaštite, stara se da život onih koji borave u tim ustanovama bude kvalitetan i dostojanstven i pomaže porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju.

Država je u prethodne dve godine ulagala u ustanove socijalne zaštite, prvenstveno da bi podigla nivo usluge radi kvalitetnijeg života korisnika i dostizanja standarda propisanih za dobijanje licence, a ne u cilju proširenja postojećih kapaciteta za smeštaj.

Od 2014. godine do danas Ministarstvo za rad je za obnavljanje (ne proširenje) ustanova u sistemu socijalne zaštite odvojilo skoro 1,5 milijardu dinara, navodi se u saopštenju.

Takođe, država je i dva puta godišnje raspisivala konkurse kojima je podsticala uspostavljanje novih i podržavala već postojeće usluge socijalne zaštite koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ministarstvo u saopštenju podseća da je u martu usvojena Uredba o namenskim transferima kojom se obezbeđuju sredstava za razvoj usluga socijalne zaštite u skladu sa potrebama građana u lokalnim samoupravama čiji je nivo razvijenosti ispod republičkog proseka, tako da je samo u ovoj godini namenskim transferima preneto 400 miliona dinara za razvoj usluga socijalne zaštite u 122 lokalne samouprave, dok će sredstva biti uvećavana svakom narednom godinom.

Ministarstvo, takođe, preko Sektora za osobe sa invaliditetom, više od 300 miliona dinara putem konkursa usmerava udruženjima za osobe sa invaliditetom, koja se često pojavljuju kao lokalni pružaoci usluga socijalne zaštite.

Prema navodima HRV, u tri ustanove deca i odrasli borave u istim prostorijama, pa su zbog toga deca u riziku od zlostavljanja i nasilja, što Ministarstvo u sopštenju ocenjuje kao neosnovano jer deca i odrasli borave u odvojenim paviljonima.

Ministarstvo za rad podseća da je više od 6.000 dece smešteno u hraniteljske porodice, a svega oko 670 u 17 institucija (2010. u institucijama ih je bilo 1.265), i ističe da je unapredilo saradnju sa zdravstvenim i obrazovnim sistemom, i nastaviće da insistira na individualnom radu sa decom u ustanovama, u skladu sa njihovim potrebama i kapacitetima, i na većem uključivanju u aktivnosti u zajednici.

Deca sa smetnjama u razvoju, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, imaju pravo na dodatak na tuđu negu i pomoć: novim zakonskim rešenjem, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom ostvarivaće pravo na uvećan dečiji dodatak za 50 odsto, dok roditelji dece sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom imaju pravo na naknadu zarade najduže do pete godine života deteta radi nege deteta.

Sve ustanove za smeštaj korisnika dužne su da se pridržavaju Pravilnika o zabranjenim postupanjima zaposlenih u socijalnoj zaštiti, i da obaveste Ministarstvo odmah ukoliko dođe do ugrožavanja zdravlja ili bezbednosti korisnika.

U sistemu socijalne zaštite počele su da se primenjuju skale funkcionalne procene, što će otvoriti mogućnost da se pred sudom pokrenu postupci za vraćanje oduzete poslovne sposobnosti, u nekim delovima ili u celini.

Ministarstvo je posvećeno postupku tekuće deinstitucionalizacije. Za to vreme Ministarstvo se stara da život onih koji borave u ustanovama socijalne zaštite bude što kvalitetniji i dostojanstveniji, kao i da se poveća kvalitet i broj usluga u zajednici, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво