Davenport u Bujanovcu: Učenje srpskog jezika dalo dobre rezultate

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Majkl Davenport rekao je da je projekat učenja srpskog kao nematernjeg jezika u školama u Bujanovcu i Preševu dalo veoma dobre rezultate.

Majkl Davenport je u Osnovnoj školi "Naim Frašeri" u Bujanovcu razgovarao sa učenicima albanske zajednice koji su učestvovali u projektu, ocenivši da je znanje više jezika od velike važnosti.

"Deca i ja imamo nešto zajedničko, a to je da nam srpski jezik nije maternji, ali ga učimo. Veoma sam srećan što ste na ovom projektu i takmičenjima, ostvarili veoma dobre rezultate i cilj naše današnje posete je upravo to da vidimo šta smo do sada uradili na poboljšanju prosvete", naglasio je Davenpoprt.

Projekat učenja srpskog kao nematernjeg jezika tokom školske 2015. i 2016. godine sprovodi se u dve škole u Preševu, jednoj u Bujanovcu i jednoj u Velikom Trnovcu u odeljenjima četvrtog i sedmog razreda.

"Pored ovog veoma je važno da u Bujanovcu već šestu godinu funkcioniše Ekonomski fakultet. Taj fakultet ovde u Bujanovcu daje mladim ljudima na jugu Srbije da studiraju na akreditovanom fakultetu i da Srbi, Albanci, Romi budu u prilici da studiraju na relevantnom fakultetu", ocenio je Davenport.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je da je sa učenicima na učenju srpskog jezika radilo šestoro personalnih asistenata i da je država Srbija već odštampala 9.755 udžbenika za učenike 16 škola sa tog područja.

"Nakon prvog polugođa, mi smo prvi put organizovali i školska takmičenja za učenike koji uče srpski kao nematernji jezik. Zatim Okružna takmičenja, a 31 učenik sa područja Bujanovca i Preševa učestvovao je na Republičkom takmičenju u Novom Sadu. Planiramo da još bolje nastavimo ovaj projekat i da obezbedimo i bolja nastavna učila i sredstva za narednu školsku godinu", najavio je Stanković.

Učenici Osnovne škole "Naim Frašeri" koji su ove školske godine učili srpski jezik uz pomoć personalnog asistenta izveli su interaktivnu predstavu na srpskom jeziku u koju su uključili Davenporta i Stankovića.

Tokom boravka u Bujanovcu, Davenport će razgovarati sa rukovodstvima opština Preševo i Bujanovac, zatim će posetiti Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, koji je izgrađen novcem EU i Vlade Srbije.

Planirano je da šef Delegacije EU poseti i srednje škole "Sveti Sava" i "Sezai Suroi" koje sprovode projekat međuetničke saradnje.

EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog razvojnog programa PROGRES, sa 24,46 miliona evra podržavaju projekte na jugu i jugozapadu Srbije.

Verbić: Raditi višše na dvojezičnosti na fakultetu u Bujanovcu

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je nakon sastanka Odbora zainteresovanih strana za projekat Odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, da je ta visokoškolska ustanova opravdala očekivanja, ali da treba još raditi na uvođenju dvojezičnosti.

Prema oceni ministra to nije samo tehničko pitanje već je i stvar motivacije. „Problem kod dvojezičnosti nije samo tehničke prirode. Dvojezičnost je stvar motivacije. Mi moramo da motivišemo ljude koji žive u Bujanovcu da koriste dva jezika, jer tako će unaprediti kvalitet života i ekonomiju u svom gradu"", naglasio je Verbić.

Na sastanku odbora kome su prisustvovali Majkl Davenport, Zoran Stanković i predstavnici fakulteta, navedeno je da fakultet ima sve više studenata i da je u toku anketiranje poslodavaca.

"Mislim da možemo da budemo zadovoljni. Imamo sve veći broj onih koji su diplomirali i koji su već zaposleni. Nama je jako važno da razvijamo i zajedničke programe sa univerzitetima u Skoplju, Tetovu ili nekom drugom mestu. Takođe nam je jako važno da dobijemo i povratnu informaciju od poslodavaca koliko su zadovoljni kadrovima sa ovog fakulteta", rekao je Verbić.

Na Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu studira oko 400 studenata sa juga Srbije i iz Makedonije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво