Italijanska ambasada obeležila 70 godina Republike Italije

Italijanska ambasada u Beogradu priredila je prijem povodom Nacionalnog praznika Republike Italije, koja puni 70 godina, a prijemu su prisustvovale predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ambasador Italije Đuzepe Manco je, u obraćanju zvanicama u svojoj rezidenciji, posle intoniranja nacionalnih himni Italije i Srbije, istakao značaj srpsko-italijanskog prijateljstva i partnerstva.

Pozdravio je prisutne predstavnike srpskih državnih institucija, ali i lokalnih samouprava iz cele Srbije, a naročito zaposlene i menadžere srpskih i italijanskih kompanija koje su, kako je ukazao, veliki ekonomski partneri.

"Ekonomski prosperitet i rast približavaju Srbiju Evropskoj uniji i Italija se raduje otvaranju pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU", poručio je Manco.

Ambasada Italije je danas upriličila i nekoliko događaja vezanih za obeležavanje 90 godina od izgradnje zdanja u kojem se nalazi, uključujući izložbu umetničkih dela Ambasade koja je restaurirao Centralni institut za konzervaciju (CIK) iz Beograda, a reč je o tri slike napolitanske i venecijanske škole s kraja 17. i prve polovine 18. veka.

Predstavljena je i izložba fotografija koje prikazuju aktivnosti Italijanske kooperacije u smislu obnove područja u Srbiji koja su 2014. pogodile poplave, za šta je italijanska vlada donirala 800.000 evra za radove na infrastrukturi i obnavljanje nasipa i rečnih korita u opštinama Osečina, Krupanj, Kladovo i Loznica.

Manco je predstavnici Prihvatilišta za decu u Beogradu uručio ključeve vozila koje je donirala Ambasada, a profesorski Ivanki Popović, koja je prorektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača, uručio je italijansko odlikovanje za doprinos razvoju akademskih odnosa na polju nauke i istraživanja.

Regija Frijuli-Venecija-Đulija promovisala je na prijemu svoja vina i gastronomske proizvode, a degustirane su i prave napolitanske pice.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, političkog, kulturnog i javnog života.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво