Povremeni hranitelj – oslonac roditeljima dece sa smetnjama u razvoju

U sistem socijalne zaštite uvedena je nova i specifična usluga - povremeni hranitelj. Suština je da brigu o detetu sa smetnjama u razvoju, pored bioloških roditelja, povremeno, na nekoliko sati ili dana preuzme bliska osoba, koja poznaje porodicu i dete. Cilj je da se pomogne roditeljima, da se spreči njihovo iscrpljivanje, isključenost iz društva i izdvajanje deteta iz porodice u ustanovu.

Uslugu povremenog hranitelja trenutno koristi dvadesetak porodica iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Novi i dragoceni vid podrške porodicama u Srbiji nastao je uz podršku Unicefa i Evropske unije.

Karijera ili potpuna posvećenost sinu - za Dušicu nijednog momenta nije bilo dileme. Potpuna posvećenost Stefanu, koji od rođenja ima vrlo složene probleme u razvoju, bila je prioritet. Smeštaj u dom, nije dolazio u obzir.

Ipak, savet socijalnog radnika da angažuje povremenog hranitelja u prvom momentu nije prihvatila.

"Ja sam rekla: 'Ne, ja to ne želim, ja brinem o svom detetu', a ona je rekla da to nije smeštanje deteta, već da je to pomoć da imaš malo svog vremena da, što i jeste u pravu, se možeš opustiti, odmoriti i posvetiti osvežena svom detetu. Nega deteta je zaista 24 sata, u nekim segmentima zaista bude teško", objašnjava Dušica Vukosavljević.
Za povremenog hranitelja odabrala je blisku osobu, Stefanovu kumu, koja ga poznaje od njegovog rođenja.

"Tad sam i ja bila mala i zajedno sa Dušicom učila o njemu, kako da ima što lepše i srećnije detinjstvo. Ja svoje angažovanje oko Stefana ne doživljavam kao posao, mi smo ustvari jedna velika porodica. Tako sam ja to prihvatila i tako funkcionišemo", kaže Marina Mitrović, povremena hraniteljica.

Za Stefanovu mamu, koji ima već 18 godina, ovo je veliko olakšanje.

"Prvi je put da neko misli na mene kao roditelja", kaže Dušica.

Porodice dece sa invaliditetom često su prepuštene same sebi. Iscrpljene su i fizički, i mentalno i emocionalno, a mnoge i finansijski.

"Te porodice treba da ojačaju, da mogu svojoj deci da obezbede okruženje puno ljubavi i pažnje. Potrebna im je podrška sistema, ali u porodici. Srbija to može da uradi. To nije samo pitanje novca i velikih ulaganja, podrška znači kreirati stvarne usluge koje su dostupne u Srbiji", rekao je Mišel Sen Lo, direktor kancelarije Unicefa u Srbiji.

Otud i potpuno nova usluga u sistemu - povremeni hranitelj. Cilj je da se pomogne roditeljima i spreči izmeštanje deteta iz porodičnog doma u instituciju.

Radi se o roditeljima koji su kompetentni, kojima se ne oduzima niti ograničava roditeljsko pravo i oni su ti koji odlučuju da li žele uslugu, jer je to nova usluga. Značajno učestvuju, odnosno predlažu hranitelje kod kojih će povremeno boraviti njihovo dete. Ovde je roditelj funkcionalan roditelj koji adekvatno brine o svom detetu, ali roditelj koji je iscrpljen i kome je potrebna pomoć, predah.

Predstoji donošenje novog pravilnika kojim će biti regulisano, pored ostalog, i pitanje naknade za izdržavanje deteta i rad povremenog hranitelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво