Gde je mesto Teslinoj urni?

Patrijarh Irinej obnovio je predlog da se posmrtni ostaci Nikole Tesle sahrane u porti Hrama Svetog Save. Stav Crkve ponovljen je i na Saboru Srpske pravoslavne crkve i pred predsednikom Srbije, ali Muzeju i Gradu Beogradu zvanična inicijativa ne stiže. Deo javnosti i dalje se oštro protivi.

Ove godine obeležava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a ponovo je aktuelna polemika o njegovoj sahrani. Već deceniju je pokreće Crkva. Urni naučnika nije mesto u Muzeju, tvrde i treću godinu zaredom.

"Posmrtni ostaci srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle ne zaslužuju da budu muzejski eksponat, nego da budu dostojno sahranjeni na odgovarajućem mestu pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu", ističu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ideju podržavaju i Teslini zemljaci iz udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske. Za hrvatske medije predlog patrijarha Irineja povod je da Teslu označe kao hrvatskog izumitelja – uprkos stavu naučnika da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mimo vere i porekla, stav naučnika je: Ostavite Teslu na miru! Protest iz 2014. godine spremni su da ponove.

"Nikola Tesla pripada celom svetu, čovek je bio naučnik i mesto mu je u Muzeju, gde su svi njegovi pronalasci", navodi Marko Mitrović iz Inicijative "Ostavite Teslu na miru".

O Teslinoj zaostavštini, kažu u Muzeju, brinu stručno i sa posebnim pijetetom. Inicijativu iz 2006. godine su odbacili, 2014. godine su joj se protivili. Sada su uzdržani.

"Nadležni organi osnivača i Muzeja 'Nikole Tesle' takvu inicijativu razmatrali bi u slučaju pokretanja zvanične procedure, saglasno važećim propisima i u okviru svojih nadležnosti", navode iz Muzeja Nikole Tesle.

Zvaničnu inicijativu čeka i osnivač Muzeja – Grad Beograd.

"Pitanje premeštanja posmrtnih ostataka Nikole Tesle, osim izuzetnog značaja i za društvo i za naučnu zajednicu, zahteva izjašnjavanje institucija republičkog nivoa", naglašavaju iz Grada Beograda.

Skupština grada prošle godine je usvojila odluku da se na svetosavskom platou Tesli podigne spomenik. Sporazum o izmeštanju urne koji je Grad potpisao sa Vladom i Crkvom zamrznut je zbog, kako se navodilo, moguće politizacije i oštrog protivljenja javnosti.

Posmrtni ostaci Nikole Tesle u Beogradu su od 1957. godine po želji šire porodice i pravnog naslednika. Za tri godine otkako se zaoštrila polemika o njenom izmeštanju, Muzej je posetilo gotovo 150.000 ljudi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се