Miksalište migrantima otvara vrata na novoj adresi

Prostor za pružanje pomoći ugroženima iz ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka Miksalište od danas je na novoj adresi, u Gavrila Principa 15. Kroz Miksalište u Mostarskoj ulici u Beogradu od avgusta prošle godine do kraja aprila ove, prošlo više od 120.000 izbeglica. Srušeno je zbog izgradnje "Beograda na vodi".

Iako je svečano otvaranje danas, vrata za izbeglice biće otvorena od sutra. U "Miksalištu" će i dalje dobijati garderobu, sredstva za higijenu, moći će da se okupaju, ručaju i dobiju pomoć lekara. Novi prostor omogućava i nove aktivnosti.

"Te aktivnosti se tiču pre svega da ih kulturološki, sociološki pa i materijalno integrišemo. Planirali smo jednu malu radionicu, kutak za tinejdžere gde će biti časovi srpskog jezika, kompjutera. To je evropski trend, da se ti ljudi uključe u društvo. Mi imamo ovde potencijal kreativnosti koji će, nadam se, dati model za taj put. Ideja je da se nađe put zapošljavanja za te ljude. To neće biti odmah ali se nadam da će do jeseni biti ovde i jedan restorančić gde će jela koja migranti spermaju građani moći da kupe a oni će na taj način zarađivati novac", rekao je za RTS izvršni direktor "Mikser festivala" Ivan Lalić.

"Miksalište" će raditi svakog dana od devet ujutru do pet popodne. Novo je i to što će posle radnog vremena taj prostor moći da koriste i druge organizacije. 

"Trudićemo se da i nakon pet sati popodne ovaj prostor bude samoodrživ, da "Miksalište" može da pokriva svoje troškove. Trudićemo se da nađemo model i zamolimo ljude da vide ovaj prostor što bi nama pomoglo da servisiramo naše obaveze", kaže Lalić.

U "Miksalištu" o izbeglicama brine tim od oko 20 ljudi. Zanimljivo je da je za manje od godinu dana pomoć pružalo preko 1.200 volontera iz 58 zemalja sveta, Japana, Brazila, Češke, Hrvatske.

"To je stalan posao, ovde nema vikenda, migranata je svakim danom sve više i normalno je da dođe do zamora volontera zbog čega mi stalno tražimo nove resurse", kaže Lalić. 

U Beograd svakodnevno stigne oko 200 izbeglica ali iako se zadržavaju tek nekoliko dana volonteri su uvek neophodni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара