Abdulah Numan novi muftija srbijanski

Na sednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije za novog muftiju srbijanskog imenovan je Abdulah Numan pošto je dosadašnji muftija Muhamed Jusufspahić razrešen dužnosti, saopštio je Vrhovni sabor IZS.

Na sednici održanoj juče u Novom Pazaru, razrešen je dužnosti kompletan Rijaset Islamske zajednice Srbije u tehničkom mandatu sa reisu-l-ulemom Ademom Zilkićem na čelu zbog, kako se navodi u saopštenju, "isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata".

Jusufspahić je za agenciju Beta rekao i da je umesto smenjenih postavljeno povereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali".

"Zilkić više nije reis i on je podneo ostavku koja je prihvaćena. Svi koji su bili u tehničkom mandatu, uključujući i mene kao muftiju srbijanskog, smenjeni su", rekao je Jusufspahić.

On je odbacio navode da Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te verske zajednice nisu smenjeni, a što je objavljeno na sajtu koji slovi za zvanično glasilo Islamske zajednice Srbije.

"Ne možemo da vezujemo Islamsku zajednicu Srbije za ličnosti i pojedince. Tu je sada kolektivna uprava koju čine sandžački muftija Hasib Suljović, preševski muftija Nedžmedin Saćipi i srbijanski muftija i to su legalni i legitimni organi", rekao je Jusufspahić.

Dosadašnji reisu-l-ulema Adem Zilkić tvrdi da je smenjen na nezakonit način. Kaže da nije dao ostavku i da smena nije bila potrebna jer mu je mandat istekao, a novi izbori će biti uskoro organizovani. Neće se kandidovati jer Sabor nije usvojio njegov predlog reorganizacije islamske zajednice.

"Te odluke za nas nisu legalne, nećemo ih priznati, ne može jedan čovek da dođe sa grupacijom iz Beograda i rovari po drugoj grupaciji kako bi pre nego što ode na mesto ambasadora ostavio onakvom kakvom on hoće", navodi Zilkić.

Rijasetu islamske zajednice mandat je istekao u martu 2015. godine. Dosadašnji predsednik Vrhovnog sabora nije sazivao sastanak na kom bi se rešio problem izbora novog rijaseta pa je juče, u Novom Pazaru, stavljena tačka na to stanje. Dosadašnji muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić je razrešen kako bi otišao na poziciju ambasadora u Saudijsku Arabiju.

U saopštenju Vrhovnog sabora navedeno je i da je smenjen vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog sabora Sabahudin Obućina zbog kršenja Ustava te verske zajednice, dok je za predsedavajućeg privremenog organa – povereništava imenovan muftija sandžački Hasib Suljović.

Za predsednika Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije jednoglasno je izabran Muhamed Jusufspahić, a za potpredsednika Mustafa Makić i Granit Kamberi, dodaje se u saopštenju.

Ranije danas na sajtu Islamska zajednica Srbije negirala je da su smenjeni reis Adem Zilkić i još nekoliko članova Vrhovnog sabora te verske zajednice.

Prema navodima na sajtu koji slovi za zvanično glasilo Islamske zajednice Srbije, taj skup "nije imao kvorum, a tom prilikom je prekršeno nekoliko članova Ustava" te verske zajednice.

Ko je novi muftija srbijanski Abdulah Numan

Novoizabrani muftija srbijanski Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu u Indiji, gde je učio o islamu.

Numan je doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu “Viktori” u Melburnu.

Završio je tri fakulteta – Fakultet za islamske studije i filozofiju, Fakultet društvenih nauka i Fakultet za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi – islamska teologija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи