Preminuo akademik Svetozar Koljević

Književnik, istoričar književnosti i prevodilac, akademik Svetozar Koljević (86) preminuo je u nedelju, saopštio je Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

Koljević je rođen 9. septembra 1930. godine u Banjaluci.

Engleski jezik i književnost studirao je u Zagrebu i Beogradu, gde je 1954. i diplomirao.

Magistraturu iz engleske književnosti stekao je na Univerzitetu u Kembridžu 1957, pod mentorstvom proslavljenog istoričara književnosti Dejvida Dejčiza.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959.

Univerzitetsku karijeru otpočeo je kao asistent za englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je 1971. postao i redovni profesor.

Mnogi naraštaji studenata anglistike upamtili su Koljevića kao predavača na čije se časove dolazilo s radošću, ali i kao profesora čije su pedagoške i ljudske osobine oduvek bile u punom saglasju s njegovim izuzetnim ugledom na stručnom polju.

Osim sarajevskih studenata, s kojima je proveo najveći deo svog radnog veka (od 1958 do 1992. godine), profesor Koljević je na svoj jedinstven način uvodio u svet engleske književnosti i studente Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je radio od 1992. do penzionisanja 1995. godine.

Posle 1995. godine predavao je englesku književnost (držeći neretko i više kurseva u toku jedne školske godine) na filozofskim fakultetima u Nikšiću, Banjaluci i Srpskom Sarajevu, te na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kao gostujući predavač i istraživač, Koljević je sticao ugled na univerzitetskim institucijama širom sveta. Školske 1963/1964. godine vodio je postdiplomske studije iz engleske i komparativne književnosti na Univerzitetu Indijana (SAD).

Bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Oksfordu i na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Držao je predavanja na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Oksfordu, Londonu, Notingemu, Birmingemu, Šefildu, Glazgovu, Lankasteru, te u SAD na Harvardu, Prinstonu, Južnoj Karolini, Ilinoisu i Houp koledžu, kao i u Seulu.

Redovni član SANU postao je 1997. godine, a od 2003. do 2015. obavljao je funkciju potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu.

Učestvovao je u radu većeg broja međunarodnih naučnih skupova i objavio nekoliko članaka, uglavnom o našoj narodnoj poeziji i, posebno, o odnosu usmenog i pisanog umetničkog stvaranja, u univerzitetskim publikacijama u Oksfordu, Tibingenu, Dablinu, Upsali, Stokholmu, Notingamu, Mineapolisu, Helsinkiju, Kolumbusu i Njujorku.

Rad Svetozara Koljevića u oblasti nauke o književnosti, ovaploćen u 22 knjige i više stotina pojedinačnih tekstova, decenijama se odvijao na dva ravnopravna plana: na jednom preovladavaju anglističke književne teme, a na drugom izučavanje problematike koja se tiče prevashodno srpske, ali i drugih književnosti sa južnoslovenskog područja, uz posebno plodotvornu usredsređenost na teme iz oblasti srpske usmene epike.

Dela Svetozara Koljevića ovenčana su mnogim priznanjima.

Koljević će biti sahranjen u sredu, a vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 10. mar 2017, 11:16)
anonymousZarko [neregistrovani]

Hvala vam profesore

Bio je izvrstan predavac ,intelektualac najvisek dometa koji znao motivirati studente.Svi smo rado slusali njegova predavanja zacinjena humorom i njegovim posebnim sarmom.RIP dobri profesore.

(nedelja, 12. jun 2016, 17:52)
Gordana [neregistrovani]

Prof. Koljević

Profesor Sveto, kako su ga studenti među sobom zvali, je bio izuzetan predavač i čovjek. Generacije studenata ga se sa radošću sjećaju zahvalni na svim onim nadahnutim predavanjima koja im je održao. Tužno je što je morao u starosti proći kroz agoniju svjesti "da je izgubio dom i da ga više nikada neće imati". Nadam se da je bar imao nekoga ko mu je otkopčavao gornje dugme kada bi ga obuzeo osjećaj tjeskobe kao što je Cordelia otkopčaval svom onemoćalom ocu. Počivaj u miru, dragi profesore!