Gimnazije, medicinske i ekonomske škole najtraženije

Za 70.300 osmaka ove godine slobodno je 77.600 mesta u srednjim školama i gimnazijama. Međutim, to ne znači da će svima biti ispunjene želje. Od ove godine, u gimnaziju ili četvorogodišnju srednju stručnu školu upisivaće se samo deca koja imaju više od 50 bodova. Osmaci sa manje bodova mogu da konkurišu samo za trogodišnje smerove.

Osmaci u kruševačkoj Osnovnoj školi "Nada Popović" nemaju dileme. Samouvereno dočekuju maturski ispit jer planove za budućnost već imaju.

"Želeo bih da upišem gimnaziju zato što bih kasnije hteo da se bavim nekim poslom koji ima veze sa matematikom i fizikom", kaže jedan maturant.

Prethodne godine bilo je više zainteresovanih za prirodno-matematički nego za društveno-jezički smer gimnazija. Veliko interesovanje je i za Matematičku gimnaziju.

"Meni je to prirodno jer mladi ljudi vide da je budućnost i prilika da nađu dobar posao u matematici, odnosno u primeni matematike – posebno u informatici. I ove godine očekujemo da će biti nešto veći broj kandidata nego ranijih godina, a to je u proseku tri zainteresovana za jedno mesto", kaže direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Iako mesta ima za sve, nema ga dovoljno u željenim školama. Tradicionalno, osnovci bi najradije u medicinske ili ekonomske škole čak i kad planiraju da nastave školovanje.

"Tu se upišu nekad i učenici s više bodova nego recimo gimnazijski pa na kraju niko ne ostane da stvarno bude zubni tehničar. Tu imamo stalni problem s upisom jer učenici žele da nastave studije, a ne upisuju gimnazije već srednje stručne škole što onda pravi poremećaj na tržištu rada", ističe pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Novina je i informator koji je osnovcima dostupan i u elektronskoj formi. Na sajtu ministarstva prosvete učenici i njihovi roditelji mogu da nađu informacije identične onima u štampanom izdanju a da za to ne moraju da plate.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи