Obradović: Vlast želi kontrolu nad medijima

Pokazalo se da vlada Aleksandra Vučića želi apsolutnu kontrolu nad medijima i da nema nameru da sprovede reforme u skladu sa medijskim zakonima, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović na redovnoj skupštini tog udruženja.

"Godina za nama bi mogla da se opiše kao godina propuštenih šansi, a mislim da je mnogo prikladnije i bliže istini da vreme okarakterišemo kao period otreženjenja i suočavanja sa surovom realnošću", ocenio je Obradović.

Obradović je ukazao da su novinari u proteklih godinu dana bili izloženi fizičkim i verbalnim napadima, da su ih pojedini ministri vređali, a da je sam premijer pojedine novinare nazivao lažovima.

"Uvažavajući sve žrtve Vučićeve tabloidne Srbije, moram da primetim da je među napadnutim novinarima najviše članova NUNS-a", napomenuo je Obradović.

Ocenio je da se NUNS u proteklih godinu dana nalazio pred velikim izazovima i da će članovi sami proceniti da li je dovoljno urađeno na zaštiti kolega i čuvanju bar malo slobode i pristojnosti ne samo u medijima nego i u društvu u celini.

Medijska situacija u Srbiji je gora nego u najrigidnijim periodima Miloševićeve vladavine, smatra Obradović koji je ukazao da se u Radio-televiziju Vojvodine vraćaju kadrovi iz Miloševićevog vremena i da je samo pitanje vremena kada će i Radio-televizija Srbije biti upodobljena zahtevima vlasti.

"I juče je premijer govorio o tome šta treba da bude prva vest u Dnevniku", ukazao je Obradović, i dodao da se i u unutrašnjosti Srbije na prste jedne ruke mogu nabrojati mediji koji su "pretekli kontroli vlasti".

"Rugajući se svima nama vlast i dalje finansira Tanjug koji ne postoji. Sada je nepoznato ni po kom osnovu država daje novac Tanjugu ni kako ni kome korisnici Tanjugovih usluga plaćaju, i da li uopšte plaćaju", ukazao je Obradović.

Ocenio je da su društvene mreže i portali oaza slobodnog mišljenja, ali da vlast nastoji da i taj prostor suzbije definisanjem pojma ko može da ima status novinara.

Obradović je ocenio da protest "Novinari ne kleče", zatim protesti u Nišu i Novom Sadu, kao i protest Inicijative "Ne davimo Beograd" usmeren i prema pitanju slobode medija bude nadu da može biti bolje.

"Želim da verujem da je ovo samo početak borbe za povratak medija novinarima i građanima. Ne smemo da se predamo, moramo da činimo sve da povratimo dostojanstvo medijske profesije i da građanima pokažemo da radimo za njih, a ne protiv Vučića i za opoziciju", objasnio je Obradović.

"Ne interesuju nas političke stranke, želimo samo da se izborimo da radimo slobodno i u skladu sa profesionalnim standarima i etičkim standardom", poručio je predsednik NUNS-a.

Šef Odeljenja Misije OEBS-a za medije Gordana Janković ocenila je da novinarska profesija u Srbiji ima velike kapacitete i poželela uspeh u radu NUNS-u.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine je rekao da NUNS ima veliki značaj i da je postao nezamenljiva demokratska institucija u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво