Vulin: Osobe sa invaliditetom nisu teret već deo zajednice

Ministar za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je danas 40. Festivalu kulturno - umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije gde je naveo da je ove godine odvojeno 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Aleksandar Vulin je rekao da je važno, i što je poruka skupa, ali i politike ministarstva, daosobe sa invaliditetom imaju pravo da učestvuju u svakodnevnom životu.

"Oni nisu naš teret već su deo naše zajednice i imaju pravo da učestvuju u životu Srbije kao i svi drugi. Zato smo ove godine odvojili 550 miliona dinara za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom što je više nego prošle godine'', rekao je Vulin.

Izrazio je nadu da će se i ubuduće odvajati više novca, ali i ne samo to, već da će poslodavci razumeti da treba da zapošljvaju osobe sa invaliditetom i koriste podsticaj koje daje država.

Kako kaže, na taj način osobe sa invaliditetom postaju zaista deo našeg društva.

"Trudimo se da, koliko je moguće, mobilišemo i donatorsku zajednicu da pomognu i nađemo načina da osobe sa invaliditetom imaju lakši život", rekao Vulin.

Vulin je rekao da kroz 44 organizacija gluvih i nagluvih zaposleno 49 tumača znakovnog jezika.

Predsednica udruženja gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović rekla je da je festivalu prisustvovala brojna publika, a da su učesnici pripremili raznu koreografiju.

Navodeći da je održavanje festivala dobro i za Veliku Planu, ona je istakla da se organizuje i u drugim gradovima Srbije.

"To je pozitivna enegrija", rekla je Maslać Matović dodajući da na festivalu gluvi prikazuju svoje sposobosti i mogućnosti.

Vulin je Maslać Matović uručio 500 CD-ova sa sinhronizovanim filmovima Montevideo 1 i 2 koje je ministarstvo obezbedilo udruženjima gluvih i nagluvih iz više od 40 gradova Srbije 

Na Festivalu se 20 KUD-ova nadmetalo u oblasti dramsko - pantomimskih ostvarivanja i modernih igara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво