Kulturne i turističke manifestacije na Kalemegdanu

Festival "Beogradski manifest" otvoren je na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, a posetiocima će do 29. maja biti predstavljene kulturne i turističke manifestacije Srbije i regiona.

Bogatstvo kulture, tradicije, umetnosti, gastronomije i kreativnosti u Srbiji, ali i zemalja u regionu sadržaj su drugog festivala "manifestacija i destinacija".

"Ovo je pre svega jedan porodični festival i ove godine je još bogatija dečja zona gde će klinci moći da gledaju posebne bioskopske projekcije i da učestvuju u radionicama. Ova godina je olimpijska i imaćemo posebnu zonu koja je posvećena olimpijcima", kaže Ana Radonjić "Beogradski manifest".

Košarkašica Nataša Kovačević ističe da je važno da se deca bave sportom.

"To je ono što ja često volim, možda i preterano da ponavljam, da ono što naučite na terenu, i to neko vaspitanje koje dobijate iz sporta, kasnije znači u životu", dodaje Kovačevićeva.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je ova manifestacija od velike važnosti za turizam Beograda i Srbije, jer su manifestacije događaji koji doprinose vrednosti i atraktivnosti turističkih destinacija.

"Na 10 različitih zona na Kalemegdanu posetiocima će biti predstavljene manifestacije iz čitave Srbije i regiona, tako da će na osnovu dobijenih informacija dobiti ideju gde da provedu svoj odmor", rekla je Labović.

Na ovogodišnjem "Beogradskom manifestu" organizatori očekuju oko 90.000 posetilaca, a prvi put predstaviće se i zemlje van regiona, kao što su Turska, Tunis i Bugarska.

"Turizam najbolje povezuje privredu i kulturu i olakšava razumevanje među državama", kaže ambasador Bugarske u Srbiji Angel Dimitrov.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izrazio je očekivanje da će ovakve manifestacije biti održavane i u drugim gradovima u Srbiji.

Mladenović je istakao da ovim događajem Srbija može da privuče turiste i da je važno da sve manifestacije koje se održavaju po Srbiji budu predstavljene na jednom mestu.

Na Festivalu nastupa više od 4.000 izvođača, preko 60 izlagača iz zemlje i inostranstva. Biće prikazana i filmska ostvarenja. 

"Veliki je užitak ići u bioskop, pre svega , na ovako lepom mestu na Kalemegdanu na otvorenom i mislim da je prava stvar za ove lepe tople dane koji dolaze", kaže reditelj Darko Bajić. 

Beogradski manifest jedinstven je u Evropi, zamišljen da posetioci upoznaju najlepše u Srbiji i da tradicionalne vrednosti dožive na kreativan a savremen način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара