Inicijativa za dekriminalizaciju prostitucije

"Sloboda prava" - jedina je organizacija u Srbiji osnovana na inicijativu seksualnih radnica. Nastala je pre pet godina, a osim aktivista vode je i seksualne radnice. Nakon donošenja novog strožeg zakona o javnom redu i miru u februaru ove godine članstvo im se, kažu, udvostručilo. Osim što žele da njihovi problemi postanu vidljiviji za javnost zalažu se i za dekriminalizaciju u poslu od kojeg većina njih živi.

Žele da rade u bezbednom okruženju i da ne moraju da se kriju. Radnici takozvanog najstarijeg zanata na svetu zalažu se za dekriminalizaciju seksualnog rada i za pravnu zaštitu, kažu aktivisti "Slobode prava".

"Ja se zalažem za dekriminalizaciju i u tom zakonu želim zaštitu od policije i pravedno suđenje. Da prestanu da nas hapse jer imamo tri kondoma koje nosi ceo svet. Kondom služi kao zdravstvena zaštita a ne kao oružje. Ja ne želim da se bavim drugim poslom, ja želim da se bavim seksualnim radom. Em što volim, em mi omogućava da finasijski izdržavam i školujem četvoro dece", kaže jedna od članica Slobode prava.

Osnaživanje u borbi za prava, borba protiv diskriminacije i nasilja samo su neki su od ciljeva ove organizacije.

"Cilj organizacije u krajnjoj liniji je dekrimnalizacija kao i da se skine stigma sa teme seksualnog rada u našem društvu. Sarađujemo sa najvećim mrežma koje se bave pravima seksualnih radnica, dajemo informacije kakva je sitacija u zemlji koji se dalje šalju pre svega UN i izveštačima za ljudska prava i evropska prava", kaže v. d. predsednika Slobode prava Mario Knežević.

Postojeći zakon povećao je kazne za seksualne radnike, ali i uveo kažnjavanje klijenata, što nije dobro - smatraju borci protiv trgovine ljudima.

"Sa stanovišta borbe trgovine ljudima nama je jako važno da klijent ne bude kažnjen. Mi danas imamo sitaciju da mogu da završe u zatvoru. Mi smo imali mnogo slučajeva da su baš klijenti ti koji su prepoznavali eksploataciju i prijavljivali u slučajevima da se devojka obrati izlažući sebe velikim opasnostima i rizicima. Istraživanje koje smo radili pre dve godine pokazuje da je preko 70 seksualnih radnica kažnjeno samo zato što je stajalo na mestu koje je poznato kao okupljalište seks radnika. Stajele su same bez razmene novaca ili kontakta klijenta", kaže Ivana Radović iz organizacije "Astra".

U Slobodi prava kažu da za sada nemaju adekvatnu podršku državnih organa, ali se nadaju da će ona stići publikovanjem nedavno završene analize primene postojećih zakona. Prema važećem zakonu seksualni radnici i klijenti kažnjavaju se novčano od 50 hiljada do 150 hiljada dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара