Ponovo srušena spomen ploča nestalim novinarima na Kosovu

Spomen ploča posvećena nestalim novinarima Radija Priština Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu ka manastiru Zočište, ponovo je srušena. Rušenje oštro osudili Kancelarija za Kosovo i Metohiju i novinarska udruženja.

Obeležje nestalim novinarima na Kim srušena je po četvrti put. Iz Kancelarije za KiM očekuju da će nadležni organi, za razliku od prethodnih puta, konačno preduzeti nešto, kako bi ističu, odgovorni za ovu sramotu bili kažnjeni.

Oni koji iz godine u godinu uništavaju spomen obeležje su na neki način postali saučesnici otmičara, aktivno podržavajući ovaj sramotni zločin, ocenjuje se u saopštenju.

Nevine žrtve nemaju nacionalnost, a odnosom prema njima meri se čovečnost jedne zajednice, i zato očekujemo da i albanski političari i predstavnici novinarske struke na Kosovu i Metohiji osude ovaj vandalizam, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su ponovno rušenje obeležja i pozvali kosovske i međunarodne institucije da otkriju i kazne počinioce.

Ta udruženja su u saopštenju povodom godišnjice postavljanja obeležja nestalim novinarima navela da su nepoznate osobe polomile i odnele bronzanu ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo:"Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih" kao i da su na mestu obeležja ostali samo stubovi.

"Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji ali počinioci nikada nisu otkriveni. UNS i DNKiM traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara", piše u saopštenju.

"Mi ne znamo ko ruši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a sumnjamo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak", rekao je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Novinar Živojin Rakočević istakao je da će tabla brzo biti ponovo postavljena. "Ne mogu oni toliko rušiti i sklanjati koliko mi možemo da postavljamo. Međutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa sitemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima", poručio je Rakočević.

Slavuj i Perenić nestali su 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča-Zočište tokom rada na reportaži o povratku otetih monaha u manastir Zočište.

Novinari Radio Prištine skrenuli su na pogrešan put i prešli na teritoriju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Udruženja su podsetila i da je nakon nestanka Slavuja i Perenića, na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika kao i da policija nije rasvetlila nijedan od tih zločina.

Novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike Ljubomir Knežević otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, novinar i prevodilac Aleksandar Simović i foto-reporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, dok je radnik RTV Priština Mile Buljević nestao iste godine.

Naredne godine nestao je novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši dok su novinari lista Bota sot Bekim Kastrati i Bardilj Ajeti ubijeni 2001, odnosno 2005. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи