Oproštaj od Bate Živojinovića

Članovi porodice, veliki broj prijatelja i kolega Velimira Bate Živojinovića okupili su se u Skupštini grada Beograda na komemoraciji povodom smrti legendarnog glumca. Nakon toga, Bata Živojinović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, supruga Lula, okružena unucima i kćerkom pred kovčegom ispred Crkve Svetog Nikole na Novom groblju.

Takođe, poslednje zbogom Živojinoviću odale su brojne kolege glumci i prijatelji iz sveta filma, političari, predstavnici kineskog diplomatskog kora u Srbiji, brojni umetnici i građani.

Glumac Milorad Mandić Manda u svom oproštajnom govoru poručio je da su sve kolege krale zanat od Bate.

"Ovo je godina glumaca, možda je budžet onog gore ministra kulture mnogo veći kad mu treba tolika podela. I prenesi im da su još živi", istakao je Manda.

Kroz suze i jecaj svoj pozdrav Živojinoviću poslala je i glumica Danica Maksimović, koja mu je zahvalila i poručila – "imao si se rašta i roditi".

"Odlaziš u legendu, dragi učitelju, zadnji u koloni, kao na silu, pre odjavne špice", izgovorio je glumac i reditelj Radoš Bajić, pobrojavši uz ime Bate Živojinovića sva velika glumačka imena koja su već otišla u legendu.

Vidno potresena glumica Radmila Živković, kuma Živojinovića, poručila je svom prijatelju da ga svi vole i da će se jednog dana ponovo videti.

Živojinović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, tik uz mesto svog kolege Dragana Nikolića.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija. 

Među prisutnima koji su došli da se oproste od velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, pored porodice, prijatelja, reditelja, glumaca, prisutni su i Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Vanja Udovičić, Zoran Đorđević, Tanja Miščević, Siniša Mali, Duda Ivković, Dragan Džajić...

Uz inserte iz filmova "Pesma sa Kumbare", "Vlak bez voznog reda", "Breza", "Skupljači perja", "Bitka na Neretvi", "Balkan ekspres", "Lepa sela lepo gore", pisac i novinar Vanja Bulić osvrnuo se na bogatu karijeru velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta.

Od Živojinovića su se oprostili i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, glumac i reditelj Lazar Ristovski, dramaturg i istoričar filma Božidar Zečević i Batin prijatelj iz detinjstva Strahinja Rodić.

"Vest o Batinoj smrti zatekla me u njegovoj rodnoj Koraćici u koju me je doveo pre 40 godina da tu ostanem zauvek. Na vest meštani su počeli da se okupljaju i u neverici se pitaju kako takvi ljudi mogu da umru. Svi smo verovali da nema bitke iz koje ne može da izađe kao pobednik", rekao je Zelenović.

On je primetio da veličina Živojinovićevog filmskog opusa "zatvara" podatke da je on na početku karijere igrao i po 300 predstava godišnje u Beogradskom dramskom pozorištu.

Zelenović je naglasio da Batina karijera ostaje nedostižna po broju filmova (333 uloge u filmovima i serijama), po njihovom značaju za kinematografiju bivše Jugoslavije, po nagradama koje je osvojio i ugledu koji je izgradio u zahtevnoj profesiji.

"Čovek neverovatne energije i entuzijazma snimao je desetak filmova godišnje od Makedonije do Slovenije. Glumio je, kako je sam voleo da kaže, na svim jezicima naroda i narodnosti. Mnogi filmovi su bili najbolji zato što je on igrao u njima i bio je majstor da posle velike uloge napravi briljantne minijature. Jedan je od tvoraca zlatne ere jugoslovenskog filma", naglasio je Zelenović.

On je podsetio da je Živojinović uvek svima nudio svoju pomoć, bio je "ministar za narod", držao do svojih komšija i kafana, gradio crkve i manastire, a izgradio je i "sopstvenu kinoteku – kamen temeljac naše kinematografije". "Hvala ti, glumčino, domaćine, šmekeru, prijatelju", dodao je Zelenović.

Zečević se seća da mu je Živojinović jednom prilikom rekao: "Ja nisam glumac, ja sam više jedan znak. Neki teoretičari filma tvrde da su filmski i televizijski glumci znaci pa od nas mogu da naprave znak pitanja ili znak čuđenja."

"Jedan od najvećih semiologa Jurij Lotman posvetio je ovom fenomenu deo svoje knjige. Za Batu nije znao, jer je on imao peh – nije ga interesovala svetska scena. Lotman ističe tri velika glumca Orsona Velsa, Žaka Tatija i Sergeja Bondarčuka, koji je bio Batin uzor. Vreme je da se ovom trojstvu priključi još jedan veliki znak – Bata Živojinović", ocenio je Zečević.

Zečević je naglasio da je Živojinović najveći filmski glumac srpske i jugoslovenske kinematografije i da to niko ne može da ospori, primetivši da je prošao kroz sve promene jugoslovenskog filma, održavši mu kontinuitet.

"Štitio ga je, sobom povezao sve momente razvoja filma i podario mu svoje lice, otelotvorio je jugoslovenski film i postao njegov dvojnik. Ponikao je u narodu i vraća se u narod kao veliki mit", istakao je Zečević.

Rodić je evocirao uspomene na zajedničko detinjstvo i mladost, dok je Ristovski Živojinovića nazvao filmskim vitezom i vitezom iz filma.

Sa mnogo ljubavi Ristovski je govorio o Bati kao našem Gariju Kuperu, Belmondu, Robertu Mičamu, večitom mladiću i večitom profesionalcu, sa kojim je delio glumački hleb i kome je iz velikog poštovanja dao glavnu ulogu u svom rediteljskom debiju.

"Igrati pored Bate nije bilo lako, jer je biti bolji od njega bilo vrlo teško. Iza legende uvek ostaju lepe priče. Bata nam je ostavio kod, frekvenciju, šifru preko koje ga možemo pratiti zauvek ma gde se nalazili i ma kako se filmovi u budućnosti budu prikazivali. Večiti mladić je sebi obezbedio večni život", rekao je Ristovski.

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da je Batina gluma bila život koji se diše punim plućima, život koji se ne štedi.

"Zato sam voleo da sam blizu tebe osećao sam se sigurno i spokojno, jer ti si nas sve nesebično primao na svoje glumačke grudi kao pravi glumački otac koji brine o svojoj deci. Sada smo ostali sami otac je otišao ostavljajući nam u amanet da mi postanemo očevi novim glumačkim generacijama, pokušaćemo - to nam je tvoja zaostavština", rekao je Bjelogrlić.

Na komemoraciji je prikazan i spot snimljen u februaru ove godine, u kome Živojinović poziva Kineze da posete Beograd, a nakon dugog aplauza usledila je muzika iz filma "Valter brani Sarajevo".

Velimir Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, ostavivši iza sebe nezaboravne role u više od 340 filmova i TV serija, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je megapopularnost doživeo u Kini.

Igrao je u svim popularnim TV serijama RTS-a od "Povratka otpisanih", "Priča iz radionice", "Pozorišta u kući", "Građana sela Luga", "Sivog doma", "Kraja dinastije Obrenović" do "Boljeg života", "Srećnih ljudi", "Porodičnog blaga", "Mog rođaka sa sela".

Bata Živojinović se bavio i politikom – bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji.

Poslednji put pred kameru je stao početkom godine, snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd. Na ovogodišnjem Festu dodeljen mu je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji je primila njegova životna saputnica i glavna podrška Lula Živojinović.

Živojinović je preminuo 22. maja u 83. godini, a sahranjen je danas u 13 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара