Šarenilom ukusa i boja obeležen Dan Afrike

U Muzeju afričke umetnosti je proslavljen Dan Afrike. Organizovale su ga ambasade afričkih zemalja u Beogradu, a ove godine domaćin je bila Ambasada Libije. Obeležen je datum kada je 1963. godine u Adis Abebi u Etiopiji, osnovana Organizacija afričkog jedinstva, čija je nasledica Afrička unija. Proslavi oslobođenja i ujedinjenja afričkog kontinenta, uz ambasadore akreditovane u Srbiji, prisustvovao je i Predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Miris alžirskog kus-kusa, slatkiši iz Tunisa i Egipta, nošnje iz Gane, Konga, Gvineje i Angole, čaj iz Libije, mezetluci iz Maroka... Svi su uživali u ukusima, ritmu i šarenilu afričkih zemalja.

Više od hiljadu članova diplomatskog kora, domaćeg javnog, političkog i kulturnog života okupilo se u dvorištu Muzeja afričke umetnosti. Sve je odisalo dalekim, egzotičnim kontinentom ali i prijateljstvom naše, i 53 zemlje Afrike.

Dolazak predsednika Nikolića, predsednice Parlamenta i nekoliko ministara najbolji su dokaz koliku pažnju Srbija poklanja jačanju i negovanju diplomatskih i ekonomskih veza sa Afrikom. S jedne strane – u Africi ima sukoba, političkog nejedinstva, siromaštva, bolesti i stalnih pretnji Al Kaide, Islamske Države i Boko Harama.

"Tačno je to što ste rekli. Suočavamo se sa mnogim problemima u Africi. Trudimo se da ih rešavamo i da Afrika bude stabilna, mirna, dobra i sigurna zemlja za investicije", kaže ambasador Maroka u Srbiji Abdelah Zegur.

S druge strane, Afrika ima rudna bogatstva, naftu, zlato, dijamante i postaje dobro mesto za strane investicije. Poslednjih godina ima napretka u oblasti ekonomije, tehnologije, demokratije i zaštite ljudskih prava. A zbog nedavnih terorističkih napada, Tunisu trpi posledice.

"Kao što znate, nama je turizam veoma važan. Od prošle godine, Vlada je preduzela određene bezbedbosne mere i to nam je prioritet. Obezbeđeni su aerodromi, hoteli, luke, plaže. Tunis je siguran. Juče je na Đerbu doputovalo 2.500 Jevreja zbog verskog praznika", kaže ambasador Tunisa u Srbiji Muhamed Bugamr.

Uzajamne posete visokih zvaničnika naše i afričkih zemalja, učešće Srbije na međunarodnim sajmovima i u afričkim projektima predstavljaju jasne poruke za budućnost.

Srbija ima dugu tradiciju saradnje sa svim zemljama afričkog kontinenta. Sa mnogima od njih imamo pune diplomatske odnose. Sa njima nikada nije bilo sukoba već samo unapređenja saradnje. To se očekuje i ubuduće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво