Uskoro finansiranje i trećeg pokušaja vantelesne oplodnje

V. d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doktorka Verica Lazić za RTS kaže da je donet pravilnik kojim bi Republički fonda za zdravstveno osiguranje trebalo da reguliše treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Verica Lazić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imati još jednu šansu kako bi postali roditelji i da liste čekanja više ne postoje.

"Procenjeno je da je na godišnjem nivou potrebno 670 postupaka. Liste za vantelesnu oplodnju više ne postoje, budući da je osiguranicima omogućeno da o trošku države vantelesnu oplodnju pokušaju i na privatnim zdravstvenim ustanovama", kaže Lazićeva. 

Trenutno se za privatne zdravstvene ustanove opredelilo njih 422, 245 je već u postupku, od toga je potvrđeno 40 trudnoća, 27 trudnoća nije potvrđeno, sve ostale su u postupku i čekaju se rezultati, dodala je Lazićeva.

Govoreći o ugovorima sa oftomološkim bolnicama ističe da su zaključeni 20 aprila i da je kontaktirano 11.000 ljudi.

"Kontaktirano je 11.000 ljudi, a 1.300 se izjasnilo da želi da čeka na lečenje u državnim bolnicama. Operisano je 200 ljudi, a ostali imaju zakazano", ističe Lazićeva.

Navodi da se u proseku na lečenje u državnim bolnicama čeka od 12 do 15 meseci.

Za lečenje domaćih osiguranika u inostranstvu izdvojeno je 600 miliona dinara, kaže Lazićeva.

Kako kaže, Pravilnik stupa na snagu osam dana od objavljivanja i time je dodata mogućnost da srpske zdravstvene ustanove unajmljuju strane lekare.

Upravni odbor RFZO usvojio je i izmene Pravilnika o medicinskoj rehabilitaciji. Lazićeva ističe da su donete promene, najviše kada su u pitanju deca.

"Deca koja boluju od dijabetesa imaće pravo na 21 dan rehabilitacije, a ne 14, gojazna 21 umesto 14, ona deca koja boluju od onkoloških bolesti takođe 21 dan, a svi pacijenti koji su imali neurohirurške operacije moći će da koriste rehabilitaciju", kaže Lazićeva.

Govoreći o inovativnim lekovima Lazićeva je istakla da su izgrađena dva modela ugovora, i da bi lekovi trebalo da stignu u Srbiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво