Uvođenje reda u Knez Mihailovu ulicu

Od sledeće godine u Knez Mihailovoj neće biti mesta za 15 bašti kafića. Tu odluku, na predlog glavnog urbaniste, usvojio je Grad Beograd. Iseliće se u bočne ulice jer ruže i sužavaju pešačku zonu. Ugostitelji su nezadovoljni, struka podržava potez.

Bez automobila - Knez Mihailovom samo pešice. Od 1987. po projektu arhitekte Branislava Jovina. Da je otvaranje centralne gradske štrafte danas, pešaci bi se tiskali oko bašti kafića. Jovin se zato pita zašto je projektovao pešačku zonu.

"Ne treba rasterati kafedžije, već u Knez Mihailovu uvesti red", navodi Branislav Jovin, arhitekta.

Red je da se ugostitelji smeste u bočne ulice jer je Knez Mihailova u rasulu. To kaže gradski urbanista. Prepoznatljive granitne ploče više puta menjane, neprestano se oštećuju.

"Podizanje kocki bez odluke grada da bi se uzela struja, to je nešto što je nedopustivo. Niko nije rekao da se kokice neće prodavati u Knezu ali će se prodavati sa pokretnih kolica kao svuda u svetu. Posao u centru grada gde su veće zarade mora da se obavlja u skladu sa drugačijim standardima", kaže Goran Vesić, gradski menadžer.

Da zbog visokih standarda ne ostanu prazni, toga se boje ugostitelji.

Iako ih gradski arhitekta opominje - tvrde - stolove nisu dodavali. Opštinski inspektori kontrolišu, doduše po starim rešenjima, jer Gradski sekretarijat ovogodišnje nije izdao.

"Mi na osnovu prošlogodišnjih i na osnovu ovogodišnjih zahteva vršimo inspekcijski nadzor i nismo primetili nikakva odstupanja i neznatni je broj kazni na ovoliki broj bašti", kaže Dušan Raičković, član Veća Opštine Stari grad.

Bašte su kasnije popodne inspektori obišli vanredno. Pronašli su kablove ispod popločanja i naredili vlasnicima da ih uklone i vrate u prvobitno stanje.

U stanje od pre tri decenije Knez Mihailova bi trebalo da se vrati od početka 2017.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара