Rezovi neizbežni, jun ključan za racionalizaciju u javnoj upravi

Do sledeće kontrole MMF-a u junu, Vlada će sprovesti racionalizaciju broja zaposlenih u državnoj upravi. To tvrdi ministarka Kori Udovički, koja kaže da su nedavno usvojeni zakoni postavili temelj da administracija bude efikasna i da racionalizacija ne znači i otpuštanje. U Svetskoj banci navode da su rezovi u radnim mestima neophodni, kao i bolja organizacija posla u javnom sektoru.

Iako negira da je oproštajna, prezentacija ministarke Kori Udovički o tome šta je urađeno u državnoj upravi trajala je skoro dva sata.

Kaže da će o ostanku u Vladi razgovarati sa premijerom, ali da je njeno ministarstvo dalo zakonsku osnovu da administracija ubuduće bude efikasnija. Priznaje i to da nije smanjena za 14.000 radnih mesta, iako je rok istekao krajem prošle godine.

"Smanjenje broja zaposlenih nije isto što i otkazi. Smanjenje koje smo planirali za kraj decembra – očekujem da će to biti do sledeće kontrole MMF-a", kaže Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

MMF dolazi u junu i do tada će i Svetska banka dati svoju analizu o viškovima.

"U narednim nedeljama, pre dolaska MMF-a u junu, daćemo analizu o smanjenju broja radnika u ministarstvima, državnoj upravi, prosveti i zdravstvu, i to na način da se ne ugrozi funkcionisanje tih sektora. Takođe, daćemo i preporuke za dodatne reformske mere ukoliko analiza pokaže da je smanjenje broja radnika manje od planiranog, što je vrlo verovatno – jer podaci kojima smo ranije raspolagali nisu bili verodostojni", kaže šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen.

Čini se ipak da najteže ide na lokalu, jer je i premijer naveo da se više od godinu dana čeka da 72 opštine prebroje viškove. Ministarka Udovički tvrdi da se na prste ruke mogu prebrojati one opštine koje to nisu uradile.

"Većina opština je donela planove, malo je onih koje nisu. Sada je trenutak konsolidacije opština tako da ne očekujemo napredak još par nedelja, ali će onda da krene. Premijer radi ono što treba da radi i što ja možda malo slabije radim – da stavim pritisak na sve da znaju da taj posao sada mora da se uradi", kaže Udovički.

A na lokalu tvrde da je problem u odnosu kvaliteta i broja i da istovremeno ima i viškova i manjka radnika.

"Ne može se linearno sprovesti smanjenje, potrebna je i edukacija", kaže Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Smanjenje broja radnika u javnom sektoru biće jedna od dve najteže teme o kojima će se razgovarati tokom predstojeće kontrole MMF-a za mesec dana, zbog čega su do tada i potrebni tačni podaci koliko ljudi radi u državnoj i lokalnoj upravi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво