Udovički: Javna uprava bez preklapanja funkcija

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je da reformom javna uprava mora da se učini efikasnijom uz bolju finansijsku kontrolu i bez preklapanja funkcija.

"Za nas je važno da u državnoj upravi treba smanjiti preklapanje funkcija, da nema nepotrebnih agencija, treba ojačati trajne kapacitete sagledavanja svrsishodnosti javne uprave, jer kada postoje dobra analiza rezultata, politička volja se lako prilagodi", ocenila je Kori Udovički na skupu "Uprava po meri svih nas" u Beogradu.

Kako je navela, neophodno je optimizovati odnose "centra i lokala", voditi računa o tome šta zaposleni misle i da li su motivsani da rade.

"U ovom trenutku ne vodimo računa o ishodima, o tome šta zaposlni misle, ne motivišemo ih, a nisu ni optimizovani odnosi centra i lokala", kazala je ona i dodala da to mora da se promeni.

Ona je kazala da u organizacionim celinama ne sme biti više od 10 odsto viskokvalifikovanih službenika, a da se mora uspostaviti nov način rada a ne samo nove organizacione strukture.

"Vizija je da nov Zakon o sistemu planiranja donosi viziju da je uprava jedna, pravedna, konzistentna i da odlučivanje uprave bude javno", kazala je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji se 11 odsto BDP-a izdvaja za zarade u javnoj upravi što i nije velika razlika u odnosu na zemlje Evropske unije koje u tu svrhu izdvajaju oko 9,5 odsto. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво