Folić: Grad nastavlja širenje pešačke zone

Ulica Obilićev venac, koja je još pre nekoliko decenija započela transformaciju u pešačku zonu, konačno će biti predata pešacima, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Folić je za Beoinfo rekao da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender za izbor izvođača za ove radove i očekuje se da počnu sredinom jula.

"Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao i Knez Mihailova ulica, čime će biti zaokružena celina koja je započeta još osamdesetih godina, a projekte je uradio arhitekta Branislav Jovin sa svojim timom.

Projekat je, kaže Folić, logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci.

U okviru radova predviđena je i sadnja 50 novih stabala drveća, nove zelene površine, postavljanje klupa i novih svetiljki, ali i zamena dotrajalih podzemnih instalacija.

"Uporedo s radovima, koji bi trebalo da traju šest meseci, izvodiće se i radovi na rekonstrukciji i nadgradnji garaže, čime se praktično nadomešćuju parking mesta bez kojih će grad ostati zatvaranjem ulica za saobraćaj na ovom prostoru.

Kolski ulaz u garažu će ubuduće biti iz Maršala Birjuzova, dok će pešaci moći iz garaže direktno da izlaze na novi Obilićev venac, precizirao je Folić.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci završena studija daljeg širenja pešačke zone, koja je dala okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja je detaljno sagledala rešavanje opsluživanja, parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove.

Zamišljeno je da kada bude kompletirana, čitava pešačka zona ima četiri dominantne funkcionalne celine: Vasina – ulica kulture jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela, zatim Knez Mihailova – ulica trgovine, Obilićev venac i Topličin venac sa okolnim ulicama – zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac – istorijski deo gde će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija, naveo je Folić.

U toku je izrada projekata i za preuređenje Karađorđeve ulice sa Savskim pristaništem, u delu od Brankovog mosta do „Beton hale”, čime će Beograd i čitava pešačka zona konačno sići na reku, a Beograđani dobiti kvalitetnije uslove za život, poručio je glavni urbanista.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво