Džodić: Zračenje pacijenata po svetskim standardima

V. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić kaže da Institut u petak dobija jednu novu mašinu, što je istorijski momenat za srpsku onkologiju. Dodaje da će ove godine biti ugrađeno 14 novih akceleratora u Srbiji.

Radan Džodić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobija nov aparat koji će biti smešten u prostoru pored Instituta.

"To je istorijski momenat za srpsku onkologiju i nadam se da ćemo u petak jednu novu mašinu uspeti da upakujemo u novoizgrađeni bunker. Četiri mašine će stići do juna, jula i u Nišu i Kragujevcu", napominje Džodić.

Kaže da će početkom jula biti raspisan i tender Svetske banke za nabavku još najmanje šest aparata za zračenje.

"Tri akceleratora biće u Institutu u Beogradu, a tri u centrima u Nišu i Kragujevcu. Ove godine biće ugrađeno 10 novih akceleratora i to je praktično 14 novih mašina, više nego duplo", ističe Radan Džodić.

Objašnjava da je svetski standard jedan aparat na 250.000 stanovnika.

"Mi ćemo biti blizu toga, ali jako važno je reći da će pacijenti biti zračeni, a i sada su lečeni, po svetskim standardima", kaže Džodić.

Dodaje da su aparati koje ima Institut već izrabljeni, jer se radi u tri smene, pa se radni vek mašina brzo potroši.

Džodić kaže da se na dijagnostiku u proseku čeka dva meseca.

"Ali se vodi računa da oni kojima je hitno ne čekaju kao ostali", napominje Džodić.

Dodaje i da će uporedo sa nabavkom mašina svaki centar morati da dobije i adekvatan broj novozaposlenih.

"U celom svetu raste učestalost raka dojke, ali skrinig, a najpre primarna prevencija je jako važna. Kada se bolest otrkije na vreme, ona je izlečiva", ističe Džodić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара