Koliko država pomaže đacima i studentima na putu do medalja?

Navikli smo da učenici i studenti sa svetskih takmičenja donose brojne medalje. Oni su navikli da sredstva za pripreme i put obezbeđuju sami. Proveravali smo šta na putu do uspeha radi država.

Šestočlani tim Elektrotehničkog fakulteta godinu dana stvarao je energetski efikasan ispravljač. Uređaj koji bi mogao da se koristi u automobilskoj industriji i telekomunikacijama obezbedio im je mesto u finalu prestižnog takmičenja na Tajvanu.

"Poenta projektovanja ovog pretvarača jeste u tome da se smanje njegove dimenzije a da ostane iste snage. Smatramo da se naše tehničko rešenje pokazalo kao jedno od najboljih", kaže student ETF-a Miloš Ješić.

Put na Tajvan još je neizvestan – rezultati na međunarodnom terenu nisu dovoljno ubedljivi za domaći. Mentor Nikola Popov kaže da postoje kompanije koje bi želele da pomognu.

"Država je pomogla koliko je mogla, mi smo im zahvalni na tome i nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sve da bismo završili finalnu verziju prototipa i da bismo otišli na Tajvan", istakao je Popov.

Odlazak na neko od svetskih takmičenja jedan tim u proseku košta i do 10.000 evra. Učenici Matematičke gimnazije sa njih uvek donose medalje, ali im u tome, kažu, najmanje pomaže država.

"Glavni sponzori su velike domaće kompanije i bivši učenici. To je vrlo nesređen način finansiranja pa se ne jednom desilo da dan pred put deca ne znaju da li će putovati pa se njihovi višegodišnji napori dovode u pitanje", objašnjava direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Upozoravaju da je nedostatak sistemskog rešenja veći problem od nedostatka sredstava. Resorno ministarstvo finansira olimpijade znanja za učenike, dok su studenti prepušteni dobroj volji fakulteta i sponzora.

"Svake godine ministarstvo raspisuje javni poziv gde se javljaju studentske organizacije koje mogu da apliciraju za sredstva koja koriste za odlazak na međunarodna takmičenja. Radimo na tome da se naprave kvalitetni kriterijumi i da se naprave programi kroz koje bi ovakve aktivnosti mogle da se finansiraju iz budžeta", rekao je pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

To je, smatraju upućeni, jedini način da najtalentovaniji pomažu razvoj domaće privrede, umesto privrede razvijenih zemalja u koje odlaze zbog nedostatka podrške.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво