Vremeplov kroz istoriju uz "Magic Box"

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je treća biblioteka u svetu, posle Harvarda i Oksforda, koja je dobila digitalnu vitrinu (Magic Box), uređaj koji omogućava virtuelno prelistavanje zaštićene istorijske građe. Sada svako može imati uvid u dragocena dokumenta, knjige i spise iz prošlosti, kako ne bismo postali zbunjeni narod koji ne zna šta ima, poručio je upravnik Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov.

Na mestu gde je nekada bio hipodrom, danas se nalazi Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", institucija koja na današnji dan obeležava devet decenija postojanja. Biblioteka je osnovana davne 1926. godine na dan Ćirila i Metodija i slovenske pismenosti i kulture.

Jubilej institucije iskorišćen je da se predstavi izložba "Digitalna ćirilica", ali i nova dostignuća jedinstvena na ovim prostorima poput "magične kutije", za virtuelno prelistavanje starih knjiga i dokumenata, kao i specijalni skener koji omogućava digitalizaciju vrednog istorijskog nasleđa.

"Magična vitrina" omogućila je posetiocima biblioteke da danas prvi put digitalno prelistaju jednu od najstarijih knjiga koja se čuva u toj ustanovi – Četvorojevanđelje. Na isti način, uz pomoć softvera digitalne vitrine, mogu se videti i prelistati i stari ćirilički rukopisi, istorijske novine i knjige koje su izložene u holu Univerzitetske biblioteke.

Vitrina nije namenjena za trajno čuvanje vrednih knjiga, ali je potpuno bezbedni izložbeni prostor, koji štiti istorijska dokumenta.

Upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov rekao je da, idući u korak sa najnovijim tehnologijama u bibliotekarstvu i vodeći računa o zaštiti retkih knjiga, ova biblioteka postala je treća u svetu, posle Harvarda i Oksforda, koja je nabavila "Magic Box", uređaj koji omogućava virtuelno, ali prema osećaju korisnika gotovo stvarno, prelistavanje dragocene i zaštićene bibliotečke građe.

"Biblioteka nije više apstraktan pojam, sada svako može da je dodirne, a ne samo zanesenjaci koji se bave proučavanjem starih knjiga", rekao je Jerkov.

Srbija se nalazi na početku procesa digitalizacije, koji će napraviti mrežu biblioteka u okviru koje će moći digitalno da se razmenjuju knjige iz različitih gradova. 

Saradnik za digitalizaciju biblioteke Matea Milošević kaže da uz pomoć digitalizacije istraživanje postaje mnogo lakše jer pretragom određenih reči možemo doći do delova knjige koji nas interesuju, pritom ne oštećujući vredna dokumenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво